19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Німеччина та союзники звинувачують Росію в масштабних кібератаках
Німеччина та союзники звинувачують Росію в масштабних кібератаках

Німеччина та союзники звинувачують Росію в масштабних кібератаках

Німеччина звинуватила Росію у здійсненні кібератак на її оборонні та аерокосмічні компанії та правлячу партію, а також на цілі в інших країнах, і попередила, що це матиме невідомі наслідки.
Посольство Росії в Берліні відкинуло звинувачення, які повторили Чехія, оборонний альянс НАТО та Держдепартамент США, назвавши їх «ще одним недружнім кроком, спрямованим на розпалювання антиросійських настроїв у Німеччині».
НАТО заявило, що кампанія також була націлена на державні органи, «операторів критичної інфраструктури» та інші організації в Литві, Польщі, Словаччині та Швеції.
Ці звинувачення пролунають у період підвищеної тривоги в Європі через підозрюваних російських хакерів і шпигунів після вторгнення Москви в Україну в 2022 році та напередодні виборів до Європарламенту.
Уряд Німеччини заявив, що викликав російського посла, щоб протестувати проти, як він назвав, кампанії, розпочатої два роки тому групою, пов’язаною з московською військовою розвідкою ГРУ.
Ці атаки були спрямовані на правлячу соціал-демократичну партію Німеччини, а також на компанії в логістиці, обороні, аерокосмічній та ІТ-секторах, йдеться в заяві міністерства внутрішніх справ.
Сервери компаній у критично важливих секторах були зламані, додав речник міністерства, не називаючи компаній і не вдаючись у подробиці збитку.
«Ці атаки спрямовані не лише на окремі партії чи конкретних політиків, а й на те, щоб похитнути довіру до нашої демократії», – заявила міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер.
Німеччина та її партнери не терпітимуть атак і «застосують увесь спектр заходів для запобігання, стримування та реагування на агресивну поведінку Росії в кіберпросторі», заявив речник міністерства закордонних справ Німеччини.
Чеська Республіка заявила, що ряд її організацій, які вона не називає, постраждали від російської кампанії з минулого року.
«У контексті майбутніх виборів до Європейського Союзу, національних виборів у ряді європейських країн і триваючої російської агресії проти України ці дії є особливо серйозними та осудливими», – заявили в чеському МЗС.
В окремій заяві Великобританія звинуватила Росію в підриві демократичних процесів, не вдаючись у подробиці.
Раніше СДПН Німеччини заявляла, що атакою стали облікові записи електронної пошти високопоставлених членів, але поки неясно, чи дані були вкрадені.
Міністерство внутрішніх справ у Берліні заявило, що група під назвою «Fancy Bear» або APT28, яка підпорядковується ГРУ, використовувала на той час невідому вразливість у Microsoft Outlook протягом тривалого періоду часу, щоб скомпрометувати облікові записи електронної пошти.
За словами Берліна, міжнародна операція під керівництвом ФБР у січні дозволила запобігти неправомірному використанню пристроїв, скомпрометованих під час атак, для операцій кібершпигунства по всьому світу.
Німецький представник Microsoft послав Reuters на публікацію в блозі, в якій говориться, що російський актор використовував інструмент під назвою GooseEgg ще з квітня 2019 року для викрадення облікових даних.
APT28 активно працює в усьому світі принаймні з 2004 року, головним чином у сфері кібершпигунства, кажуть експерти з хакерства.
За даними внутрішньої розвідки Німеччини, це один із найактивніших і найнебезпечніших кіберакторів у всьому світі.
Розвідувальні служби США раніше попереджали про потужні кіберможливості акторів, контрольованих ГРУ. Вони звинуватили Fancy Bear у зламі облікових записів електронної пошти штабу Гілларі Клінтон перед виборами 2016 року.
У 2016 році Всесвітнє антидопінгове агентство звинуватило російських хакерів у крадіжці конфіденційної медичної інформації про американських олімпійців і публікації її в мережі. Пізніше ФБР арештувало домен сайту - www.fancybear.net - на якому була оприлюднена інформація.
Источник материала
Поделиться сюжетом