19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Огляд Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360: топова система рідинного охолодження з вбудованим екраном
Огляд Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360: топова система рідинного охолодження з вбудованим екраном

Огляд Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360: топова система рідинного охолодження з вбудованим екраном

Наявність системи рідинного охолодження для топового комп’ютера стало майже обов’язковим, а новенька Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 має всі шанси сподобатися власникам найпотужніших процесорів, адже крім високої продуктивності дає унікальний досвід використання завдяки зручній системі кріплення. Звісно, не обійшлося без нюансів, про які розповімо в цьому детальному огляді. Протестували Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 в робочих сценаріях, виміряли температурні показники, рівень шуму, оцінили ергономіку та порівняли з конкурентами.

Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360
11899 грн.

Плюси:

висока продуктивність; зручне магнітне кріплення вентиляторів; просте підключення; вбудований екран з високою контрастністю; режим нульового обертання;

Купити в Elmir.ua

Мінуси:

шумна помпа через завищені оберти в простої; зависокі мінімальні оберти вентиляторів; немає опції автоматичного вимкнення вентиляторів при низьких температурах; неможливо регулювати криву обертів помпи; 

Купити в Elmir.ua
7.6/10
Оцінка ITC.ua

Зміст

  • 1 Технічні характеристики Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360
  • 2 Комплектація та пакування
  • 3 Дизайн, ергономіка
  • 4 Продуктивність, температура, шум
  • 5 Програмне забезпечення
  • 6 Досвід використання
  • 7 Конкуренти та ціна

Технічні характеристики Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360

Технічні характеристики Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 
Діаметр вентилятора120 мм
Товщина вентилятора25 мм
Максимальна частота обертання2400 об/хв
Частота обертання помпи3000 об/хв
Тип підшипникагідродинамічний
Повітряний потік72 CFM
Рівень шуму 38 дБ
ПідсвічуванняGigabyte RGB Fusion
Розмір помпи88х88х78 мм
Довжина радіатора360 мм
Розміри394х119х27 мм
Додаткововбудований екран
EZ-Chain Mag
ЖивленняSATA
Гарантія6 років

Комплектація та пакування

В коробці знаходиться зібраний водоблок з радіатором та три вентилятори. Відразу впадає в очі мінімум кабелів, адже лише один з трьох вахлярів має проводку для підключення. Про це ергономічне рішення поговоримо трохи нижче.

Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 має базову комплектацію, до якої входять комплекти кріплень для різних платформ. Підтримуються всі актуальні десктопні материнські плати, а також є рамка для HEDT рішень AMD. Розібратися зі всім допоможе коротка інструкція.

Дизайн, ергономіка

Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 відрізняється від більшості 360 мм водянок особливим з’єднанням вентиляторів. Завдяки вдалому дизайну зібрана система має мінімальну кількість кабелів, що спрощує процес встановлення.

Вентилятори з’єднуються один за одним послідовно. Магнітне кріплення надійно тримає кулери так, що їх можна брати в руки як одне ціле. Виглядає це красиво, мінімалістично та сучасно на фоні класичних систем охолодження.

Насправді такий тип з’єднання далеко не новий, багато виробників використовують його в топових компонентів. Звісно, це впливає на вартість, тому неможливо знайти бюджетне рішення з технологією EZ-Chain Mag, як в Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360.

Всі три вентилятори мають підсвічування, але керуються не класичним ARGB конектором 3 pin, а через USB. Підключаємо головний вентилятор до головного блоку, а звідти вже йдуть два кабелі до материнської плати.

З одного боку це добре, але з іншого не вийде налаштувати систему рідинного охолодження на рівні BIOS. Для керування частотою обертання доведеться встановлювати фірмову утиліту.

Головний блок має вбудований екран, досить якісний. Зображення краще ніж на MSI MEG S360, адже чорний колір більш насичений. Картинка не віддає сіризною, що дуже важливо в нічний час. В цілому дизайн та ергономіка Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 на висоті.

Продуктивність, температура, шум

Тестували Gigabyte AORUS WATERFORCE X II з найпотужнішим процесором, який був в наявності на момент огляду. Використали 12-ядерний AMD Ryzen 9 7900 без лімітів енергоспоживання, а точніше 230 Вт. Цей кристал надто економний, тому рідко коли переходив позначку 170 Вт, хоча насправді відводити тепло від нових AMD Ryzen значно складніше.

Intel Core i5-14600K з TDP 180 Вт охолоджувати простіше, тому не можна прямо порівнювати Intel vs AMD з однаковим TDP, а жарти про «пічки» не заходять далі мемів в соціальних мережах, не маючи прямого підтвердження. Бачити 80 °C в стрес-тестах на AMD Ryzen 9 7900 цілком нормально, особливо з використанням недорогої термопасти Arctic MX-4.

Все, що нижче MX-4 можна відправляти відразу в смітник, а для найкращих ПК рекомендовано використовувати рідкий метал. Річ у тім, що пірометр фіксував не більше 35-38 °C на радіаторі, коли процесор нагрівався до 82 °C.  Навіть з системою рідинного охолодження неможливо швидко відвести тепло від кристала з малим техпроцесом, якщо не використовувати рідкий метал.

Приріст продуктивності AMD Ryzen 9 7900 відносно TDP 120 Вт був невеликий. В Geekbench 6 вдалося отримати результати трохи кращі, як в AMD Ryzen 9 7900X (з офіційного чарту), але лише в Multi Core. Так само незначний приріст в Cinebench 2024.

Під навантаженням кулери оберталися зі швидкістю 1800-1900 об/хв в режимі Balanced. Переходити до більш агресивних режимів з таким процесором немає сенсу. Їх виробник залишив для таких монстрів як AMD Ryzen 9 7950X та Intel Core i9-12900K, 13900K, 14900K тощо.

Під час стрес-тестів в самому пеклі (всередині корпуса) шумометр фіксував 56 дБ в режимі Balanced та 62 дБ в режимі Performance. За метр від комп’ютера 43 дБ, за півтора метра 41 дБ. В простої за метр від ПК маємо 31-33 дБ, але є один нюанс, про який трохи нижче.

В цілому шум у важких сценаріях адекватний, враховуючи 100% завантаженість гарячого процесора. В кімнаті було шумно, але під час ігор AMD Radeon RX 7900 XTX в референсному виконанні гудить сильніше за будь-яку систему охолодження CPU.

Після тривалого тестування процесора повітря в корпусі майже не нагрілося, адже Gigabyte AORUS WATERFORCE X II встановлено на видув і гарячі потоки суміші кисню з вуглекислим газом відразу виводилися з MSI MPG Quietude 100S. На радіаторах плати можна було побачити 29 °C, 32 °C, 34 °C, 37 °C тощо, що дуже мало за кімнатної температури 20-21 °C.

Головною проблемою героя огляду є висока частота обертання помпи без навантаження. Через таке заводське налаштування в простої відчувається неприємний низькочастотний звук, якого не було з використанням водянки конкурента MEG S360 та флагманського повітряного охолоджувача Dark Rock 5 Elite. Шумометр не покаже цей звук, а людське вухо без проблем відчує за три метри.

Цей нюанс проявляється саме в простої, а особливо вночі, коли немає жодних сторонніх звуків. Можна було б пробачити подібну проблему в системі рідинного охолодження середнього класу, але Gigabyte AORUS WATERFORCE X II це топовий продукт за чималу суму. Також виробник не дозволяє редагувати криву помпи, про що нижче в розділі.

Отже, маємо продуктивну систему рідинного охолодження, яка впорається з будь-яким процесором на ринку, включаючи 300 Вт моделі з розблокованим множником. До Gigabyte AORUS WATERFORCE X II рекомендовано використовувати термопасту високого класу або рідкий метал. Рівень шуму під навантаженням помірний, в межах норми, як і температури, а в простої хотілося б тихішої поведінки.

AMD Ryzen 9 7900 не пасує до героя огляду хоча б тому, що на фізичному рівні має сильні обмеження. Він отримує незначний приріст продуктивності відносно 90-120 Вт TDP, а от умовні AMD Ryzen 9 7900X, 7950X, 7950X3D, Intel Core 12700K, 12900K, 12900KS, 13600K, 13700K, 13900K, 13900KS, 14600K, 14700K, 14900K отримають значно більший приріст потужності через відсутність лімітів енергоспоживання.

Програмне забезпечення

Для керування Gigabyte AORUS WATERFORCE X II потрібно використовувати фірмову утиліту. Підключення через внутрішній USB не дає змоги налаштувати систему на рівні мікропрограми материнської плати. Утиліта Gigabyte Control Center вже нам добре знайома і встигла себе зарекомендувати з кращої сторони.

Проста та інтуїтивна програма з мінімальним функціоналом та чималим споживанням оперативної пам’яті (до 600 МБ). З допомогою GCC можна налаштувати підсвічування вентиляторів, зображенні на вбудованому дисплеї та вибирати режими роботи. Також вона дозволяє оновити драйвери, BIOS, якщо у вас материнська плата Gigabyte, завантажити непотрібний партнерський софт (антивірус) тощо.

Екран може виводити інформацію про процесор, а саме його температуру, частоту, завантаженість та енергоспоживання. Користувач має вибір з декількох готових заставок, може змінювати їх частоту оновлення, вибирати анімації або ставити свою власну картинку, анімацію GIF чи відео. Фанатично налаштовані любителі кішкоподібних дівчат з аніме вже знають, що робитимуть з таким екраном.

Налаштування RGB підсвічування максимально просте, але варто зауважити, що його не вийде автоматично (лише вручну) синхронізувати з усіма іншими компонентами в системі. Доступно декілька режимів відображення за традиціями яскравого новорічного дерева: цикл, пульс, спалах, хвиля, веселка, зміна кольору та багато іншого.

За замовчуванням стояв блакитний колір підсвічування вентиляторів. Під час налаштування вибрали звичайний статичний червоний колір, щоб відповідати загальній естетиці нудного, майже пенсіонерського ПК в червоно-чорних тонах.

Найцікавішим виявився пункт з налаштуванням обертів вентиляторів та помпи. Мінімальна частота насосу складає 2500 об/хв, але насправді датчики фіксували не менше 2600 об/хв, навіть, при нульовому навантаженні та 40 °C на процесорі. Регулювати синю криву, яка відповідає за помпу, неможливо.

Доступно лише два режими: збалансований і турбо. Останній є сенс використовувати лише з найпотужнішими процесорами, які працюють довгий час з максимальним навантаженням. Як вже згадували, проблемою Gigabyte AORUS WATERFORCE X II є шум помпи без навантаження, а змінити програмно це неможливо.

Ще одним нюансом стала відсутність автоматичного перемикання в режим нульового обертання. Така опція є, але лише вручну. Активуємо профіль Zero RPM і вентилятори повністю вимикаються. Непогано, але чому виробник не додумався зробити це в автоматичному режимі, при досягненні певної температури?

В режимі Customized неможливо опустити мінімальну частоту обертання нижче 1060 об/хв чи повністю вимкнути. Образливо, що преміальна водянка високого класу не має такого елементарного функціонала, що легко вирішується програмним методом без втручання в конструкцію пристрою. Залишилось дочекатися оновлення від талановитих програмістів, яким маркетологи дадуть таке завдання через чисельні скарги клієнтів.

Досвід використання

В цьому розділі буде лише суб’єктивна думка власника схожої системи рідинного охолодження на три секції, а саме MSI MEG CORELIQUID S360. Обидві водянки одного розміру, одного класу, мають вбудовані екрани, тому є прямими конкурентами. Чорна, серйозна і строга S360 добре себе показала з Intel Core i9-14900K, який був на огляді минулого року.

Відсутність підсвічування вентиляторів в S360 для декого може бути недоліком, а декому навпаки сподобається відсутність зайвого новорічного світіння. Щоб не розтягувати текст, можна розглянути голові відмінності двох систем рідинного охолодження у вигляді кількох тез.

В Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360:

  • Значно краща реалізація з’єднання вентиляторів, мінімум кабелів, зручне підключення та просте налаштування кабель-менеджменту;
  • Якісніший екран з незначною сіризною, високою контрастністю та можливістю повертати зображення не лише в 4 положення;
  • Немає автоматичного режиму вимкнення вентиляторів при низьких температурах, хоча їх можна вимкнути вручну;
  • Значно шумніша помпа, оберти якої неможливо знизити, в простої відчувається низькочастотний звук, якого немає в конкурента;

Геймеру буде все одно на половину недоліків, адже під навантаженням найбільш шумним компонентом в системі стає відеокарта AMD Radeon RX 7900 XTX, про яку розповіли в ювілейній статті після року використання.

Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 та MSI MEG CORELIQUID S360 досить тихі під високим навантаженням, а шум відеокарти тим більше перебиває їх вентилятори. Вони приблизно однаково відводять тепло від процесора, тому без проблем впораються з 300 Вт Intel або 200 Вт AMD.

Особисто Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 сподобалася правильним підключенням, яке давно повинні взяти всі виробники собі на замітку. Після цієї СРО неприємно плутатися в кабелях від інших виробників.

Всі преміальні системи рідинного охолодження та корпусні вентилятори повинні мати магнітне з’єднання подібного типу. Можна сказати, що це новий стандарт, який вже використовує більшість флагманських моделей.

Оскільки я більшість часу використовую комп’ютер в режимі машинки для набору тексту, система Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 заважала, адже шуміла в простої більше, ніж цього очікувалось. Отже, як казав фанат комп’ютерів Джейсон Стетхем: «Чим більше в тебе ядер, тим більше їх простоює».

Конкуренти та ціна

Висока вартість не зробить Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 масовим продуктом, але він і не має таким бути. Ця система рідинного охолодження для естетів, які не жаліють грошей на свій комп’ютер. Щобільше, такі люди витрачають багато зайвого на вентилятори за ціною материнської плати чи на корпус, дорожчий за відеокарту початкового класу. В середньому Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 продається за 11 900 грн, хоча можна знайти і більш дешеві варіанти, зекономивши 1000-1400 грн.

MSI MEG CORELIQUID S360 – конкурент для серйозних людей, які не дуже люблять RGB підсвічування. Одна з найкращих моделей на ринку з топовими вентиляторами MEG GALE. Середня ціна 12 000 грн.

NZXT Kraken Elite 360 RGB Black – водянка преміумкласу. Модель оснащена круглим екраном і флагманськими характеристиками. Дещо дорожчий конкурент героя огляду з живучою помпою та тривалою гарантією. Ціна 15 500.

Asus ROG Ryujin III 360 ARGB – система рідинного охолодження майже без недоліків. Преміум рішення з величезним екраном для найкращих ігрових ПК. Вартість відповідає статусу моделі та складає 15 600 грн.

Thermaltake Floe RC Ultra 360 CPU & Memory – монстр для власників топових ПК з найшвидшою DDR5. Ця система рідинного охолодження дозволяє охолоджувати не лише 350 Вт процесори, а й оперативну пам’ять. Власники відбірних планок ОЗП та материнських плат Intel Z790 оцінять. Ціна 14 200 грн.

7.6/10
Оцінка ITC.ua
Якість збирання, шум
6
Низькочастотний шум від помпи без навантаження
Дизайн, ергономіка
9.5
Чудова естетика та магнітне з’єднання вентиляторів
Програмне забезпечення
7
Програма зручна, але має недостатній функціонал
Продуктивність
9
Система приборкає процесори з TDP до 300 Вт
Ціна
7
Вартість конкурентна лише відносно інших моделей з вбудованим екраном

Висновок:

Топова система рідинного охолодження Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 покриває потреби більшості комп’ютерних ентузіастів, які перш за все цінують естетику, красу, ергономіку, зручність та елегантність. Попри продумане кріплення у героя огляду є декілька недоліків, до яких потенційний власник має бути готовим.

Досить тиха в навантаженні та відносно шумна в простої – нетипова комбінація, виною якої є декілька нюансів з програмним забезпеченням і не тільки. Якщо в майбутніх оновленнях розробники реалізують автоматичне вимкнення вентиляторів, то виправити шумну помпу не вийде, частота обертання якої передбачена саме на такому рівні ще на етапі розробки пристрою.  

Якщо більшість часу ви просиджуєте за комп’ютером, дивлячись на робочий стіл, роздумуючи про сенс всесвіту, тоді Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360 явно не для вас, хоча для активних геймерів чи ентузіастів, які не дають ПК простоювати – це чудова водянка з відмінною естетичною складовою на всі випадки життя, нехай і за кругленьку суму.

Купити в Elmir.ua

Висловлюємо подяку компанії Gigabyte за надану для огляду систему рідинного охолодження Gigabyte AORUS WATERFORCE X II 360

Источник материала
Поделиться сюжетом