19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Послання з минулого: знайдено таємничий предмет невідомого призначення
Послання з минулого: знайдено таємничий предмет невідомого призначення

Послання з минулого: знайдено таємничий предмет невідомого призначення

Доктор Джонатан Фойл зазначив, що знайдені додекаедри не мають ознак зносу, попри те, що метал, з якого вони виготовлені, досить крихкий.

Загадковий 12-граний предмет, викопаний археологами-аматорами у Нортон-Дісней (Лінкольншир, Велика Британія) нещодавно продемонстрували у програмі Digging For Britain. Після цього глядачі висунили кілька теорій щодо його можливого застосування, зокрема як стародавній освіжувач повітря, мірка для спагеті або навіть іграшка. Про це пише таблоїд Daily Star.

Ведуча програми, професорка Еліс Робертс назвала артефакт "одним з найбільших, найзагадковіших археологічних об'єктів", які вона коли-небудь бачила. У знаряддя є отвори різного розміру на кожній стороні та маленькі кульки на кожному куті.

Браян Тернер з Норфолка припустив, що дивний об'єкт може бути якимось вимірювальним пристроєм, в тому числі калібром для свинцевих кульок, а от Пол Робертс з Дорсета переконаний, що це міра для спагеті.

Загадковий 12-гранний предмет
Фото: Norton Disney History and Archaeology Group

"Римляни любили спагеті, але, очевидно, тоді було так само складно, як і зараз, точно визначити, скільки саме їх потрібно приготувати", — сказав він.

Однак доктор Джонатан Фойл пояснює, що такої страви, як карбонара, не була в меню за часів Римської імперії, та й спагеті стали основним італійським продуктом набагато пізніше.

Також були й значно оригінальніші гіпотези, зокрема, що це інструмент для вимірювання розширення шийки матки під час пологів, рибальська гиря або головоломка.

Доктор Фойл зазначив, що знайдені додекаедри "майстерно зроблені" і не мають ознак зносу, попри те, що метал, з якого вони виготовлені, досить крихкий.

"На них немає жодних цифр, аби можна було кидати їх як кості… За цими речами явно доглядали. Думаю, що це пристрій для обрамлення сузір'їв зодіаку. Якщо подивитися крізь них, то можна кадрувати зображення, як оператор", — розповідає фахівець.

Його теорія підтверджується тим, що римляни вірили у 12-граний всесвіт, а також цікавились знаками зодіаку. Однак ці додекаедри можуть бути зовсім не римськими, а зробленими кельтами.

"В археології існує так багато таємниць, які ще потрібно розгадати. Цей розголос показує, наскільки стародавні загадки можуть захопити увагу аудиторії", — резюмувала ведуча програми Еліс Робертс.

Загадковий артефакт викопали археологи-аматори у Нортон-Дісней
Фото: Norton Disney History and Archaeology Group

Нагадаємо, раніше Фокус писав про Томаса Нордеманоскі, який працює будівельником у компанії Touchstone у графстві Суррей (Велика Британія). Він знімав черепицю з даху, коли з жахом помітив на звороті кожної плитки відбиток дитячої долоні.

Крім того, користувач соціальної платформи Reddit опублікував фотографію поховання, датованого 1804 роком. Однак, як з'ясувалося, могила належить не людині — і цей факт викликав подив у багатьох юзерів.

Теги по теме
фото
Источник материала
Поделиться сюжетом