20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
РЕБ більше не допоможе: у РФ паніка через передачу Україні поліпшених бомб JDAM-ER
РЕБ більше не допоможе: у РФ паніка через передачу Україні поліпшених бомб JDAM-ER

РЕБ більше не допоможе: у РФ паніка через передачу Україні поліпшених бомб JDAM-ER

Американські інженери навчили "розумні" боєприпаси самостійно наводитися на джерело перешкод, тож комплекси РЕБ, які раніше придушували JDAM-ER, тепер самі стануть цілями.

Збройні сили Російської Федерації побоюються поставок Україні зі США авіабомб Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) із новими головками самонаведення (ГСН), які допоможуть знищувати комплекси радіолокаційної боротьби (РЕБ). Про це написав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко у Facebook 6 травня.

"У російських РЕБ електромагнітний випромінювач звузився до розмірів вушка голки..." — констатував Олександр Коваленко.

Як зазначає експерт, за даними Пентагону, російські системи РЕБ здатні знижувати точність засобів ураження, що наводяться за GPS (M982 Excalibur, GLSDB). Особливість згаданих ГСН полягає в тому, що, коли GPS-сигнал авіабомби пригнічується комплексом РЕБ, боєприпас автоматично перемикається на ураження джерела перешкод. Тому якщо раніше російські засоби РЕБ були серед систем, які відносно рідко знищуються, то незабаром ситуація може сильно змінитися.

"Такі новини привели російську профільну аудиторію у стан гострого перезбудження. Адже, фактично, тепер, будь-який комплекс РЕБ, що пригнічує JDAM-ER, у разі успішного придушення, перетворюється на потенційну ціль", — пояснив Олександр Коваленко.

Як змінили бомби JDAM-ER для України

Портал EurAsian Times пише, що компанія Scientific Applications and Research Associates Inc (SARA) вже багато років працює над створенням систем самонаведення для кількох типів високоточних бомб, які могли б відстежувати й атакувати джерела перешкод.

Згідно із заявою Пентагону, SARA отримала контракт на суму 23 554 341 долар від Центру управління життєвим циклом ВПС США (AFLCMC) на "придбання самонавідних ГСН GPS Jam" та "інтеграцію ГСН збільшеної дальності в наявні крилаті комплекти Joint Direct Attack Munition". У військовому відомстві підкреслили, що контракт передбачає постачання в Україну.

Які проблеми раніше були у ЗСУ з JDAM-ER

Українські військові отримали бомби JDAM-ER минулого року. Вони були інтегровані у винищувачі Су-24, Су-27 і МіГ-29. Ці боєприпаси здатні вражати об'єкти на відстані до 70 кілометрів і змінювати свою траєкторію в міру наближення до цілі за допомогою GPS, і спочатку Силам оборони України вдалося за їхньою допомогою вразити низку важливих цілей. Однак через кілька тижнів ЗС РФ почали використовувати комплекси РЕБ для боротьби з ними.

Застосування JDAM-ER у Бахмуті

У квітні 2023 року документи Пентагону, що просочилися, показали, що JDAM-ER промахувалися по намічених цілях в Україні. У документах названо дві можливі причини: неправильне спрацьовування детонаторів бомб і глушіння сигналу GPS російськими засобами РЕБ. Першу причину, як повідомляється в документі, було усунуто українськими військовими. Що стосується глушіння GPS, директор Об'єднаного центру навігаційної війни (JNWC) заявив, що перешкоди не повинні були вплинути на удари JDAM-ER, однак інші чинники могли перешкодити бомбам отримати сигнал GPS.

Як зазначають у виданні, ЗС РФ розгорнули в Україні кілька систем РЕБ, частина з яких спеціально призначені для придушення GPS-передач. Однією з таких систем є Р-330Ж "Житель", яка може виявляти і пригнічувати радіосигнали в діапазоні хвиль від 100 МГц до 2 ГГц. Бомби JDAM використовують сигнали, що транслюються в діапазонах хвиль від 1,164 ГГц до 1,575 ГГц, у яких перебувають американські супутники GPS. Вони потрапляють безпосередньо в зону дії "Жителя". Таким чином, російські системи хоч і не виводили бомби з ладу, але впливали на точність зброї.

Нагадаємо, 3 травня командувач Національної гвардії України Олександр Півненко повідомив, що протягом минулого тижня підрозділи оперативного призначення знищили п'ять систем РЕБ російської окупаційної армії. Зокрема, бійці 23-ї бригади НГУ "Хортиця" знищили стацію РЕБ "Стриж" на Запорізькому напрямку.

Раніше, 2 травня, у Міноборони України повідомили, що обговорили з CEO і співзасновником німецької компанії Helsing Гундбертом Шерфом можливості інтеграції рішень з використанням штучного інтелекту в наявне програмне забезпечення української армії, щоб убезпечити безперебійну роботу безпілотників на фронті, навіть під час "глушіння" ворожим РЕБ.

Теги по теме
Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом