19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Реставрація хамаму: стародавня турецька лазня стане гастрономічним центром
Реставрація хамаму: стародавня турецька лазня стане гастрономічним центром

Реставрація хамаму: стародавня турецька лазня стане гастрономічним центром

Один із семи уцілілих хамамів у районі Сур після реставрації планують перетворити на гастрономічну галерею. Таке перепрофілювання, на думку фахівців, вдихне нове життя в це історичне місце.

Побудований між 1520 і 1540 роками, хамам Чардакли у Діярбакирі, Туреччина, є свідченням османської архітектури та культурної спадщини. Тепер, після багатьох років занедбаності та пошкоджень, цю історичну лазню перетворять на кулінарну галерею, пише Arkeonews.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Директор пам'ятників і музеїв Діярбакира Джеміль Коч планує вдихнути нове життя в хамам, перепрофілювавши його на "гастрономічну галерею", де будуть представлені традиційні страви турецької кухні. Цей проєкт має на меті органічно поєднати старе з новим, зберігши історичне значення хамаму.

Фото: Diyarbakır Monuments and Museums

Однією з найяскравіших особливостей хамаму Чардакли є його архітектурний дизайн. Коч розповів: "Хамам має зіркоподібний план і повністю відображає всю османську банну культуру та архітектурні особливості. Він включає архітектурні секції для холодної, теплої, помірної, пекельної та пічної зон. Хамам Чардакли був життєво важливою частиною історії Діярбакира".

Також, складний дизайн хамаму включає отвори в куполі та склепінні, відомі як "слонячі очі", що дозволяють природному світлу освітлювати інтер'єр.

Важливо Камінь Долі приховував таємницю: королівський артефакт виявився частиною чогось більшого (фото)

Однак шлях до реставрації наповнили перешкоди. У 2015 році хамам зазнав структурних пошкоджень через інциденти, пов'язані з тероризмом, а в лютому минулого року — землетрусу. Усвідомлюючи нагальну потребу у збереженні, Міністерство культури та туризму ініціювало комплексну програму реставрації у липні 2023 року.

Раніше Фокус писав про найстарішого у світі молюска. Вчені вирахували, що він застав часи династії Мін.

Також ми розповідали про залишки "консервів" кам'яного віку, виявлені німецькими археологами. Їх знайшли в ході дослідження гравійного кар'єру.

Источник материала
Поделиться сюжетом