19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Російська нафтогазова галузь страждає через мобілізацію – Bloomberg
Російська нафтогазова галузь страждає через мобілізацію – Bloomberg

Російська нафтогазова галузь страждає через мобілізацію – Bloomberg

Нафтогазова промисловість Російської Федерації зіштовхнулась з нестачею робочої сили через мобілізацію росіян на війну проти України. Про це пише Bloomberg.

За даними звітів Центрального банку Росії, брак кадрів б'є по підприємствах у всіх сферах економіки. Зокрема, у нафтогазовому секторі Росії цього року не вистачає близько 40 тис. співробітників. Галузь збільшила кількість онлайн-оголошень про вакансії в першому кварталі на 24% порівняно з попереднім роком, шукаючи не тільки кваліфікований персонал, а й низькокваліфікованих працівників.

Представник російського сервісу з пошуку роботи повідомив виданню, що брак кадрів торкнувся багатих галузей, маючи на увазі нафтогазовий сектор РФ. Він уточнив, що компанії пропонують претендентам на роботу великі зарплати, проте з ними конкурує держава, яка переманює людей на військову службу.

Також людей заманюють великими зарплатами на оборонні заводи російської оборонної корпорації «Ростех», яка підняла оплату праці на понад 17%.

Журналісти зазначають, що ще одним наслідком агресії Росії проти України стало обмеження припливу робочої сили з-за кордону.

«Міжнародні санкції послабили рубль, посилили інфляцію і ускладнили міжнародні грошові перекази, що зробило Росію менш привабливою для мігрантів із країн колишнього СРСР», – зазначено в матеріалі.

Минулого року офіційний чистий приплив іноземних мігрантів у країну склав майже 110 тис. осіб, що становить лише чверть від рівня 2021 року.

Одразу після вторгнення в Україну російський нафтогазовий сектор виявився об'єктом міжнародних санкцій, покликаних знизити доходи Кремля. Однак галузь продовжує працювати, надаючи Росії кошти, необхідні для відправки солдатів на передову і закупівлі зброї для обстрілів українських міст.

«Брак робочої сили порушує питання про те, чи зможе російська нафтогазова галузь підтримувати такі показники в довгостроковій перспективі», – пише Bloomberg.

До слова, атаки українських безпілотників по нафтопереробних заводах РФ змусив Кремль захищати власну територію, водночас воюючи проти свого сусіда. Проте атаки також призвели до немислимого – у Росії закінчується бензин.

Источник материала
Поделиться сюжетом