19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Solar Orbiter знімає пухнасту корону Сонця з приголомшливими деталями
Solar Orbiter знімає пухнасту корону Сонця з приголомшливими деталями

Solar Orbiter знімає пухнасту корону Сонця з приголомшливими деталями

Приголомшливі види Сонця великим планом показують його динамічні магнітні структури та екстремальні температури, зафіксовані Solar Orbiter ESA у співпраці з NASA Parker Solar Probe.

Цей потойбічний, постійно мінливий ландшафт (дивіться відео нижче) ось як виглядає Сонце зблизька. Solar Orbiter Європейського космічного агентства зняв перехід від нижньої атмосфери Сонця до набагато гарячішої зовнішньої корони. Структури, схожі на волосся, складаються із зарядженого газу (плазми), що слідує за лініями магнітного поля, що виходять із внутрішньої частини Сонця.

Найяскравіші області мають температуру близько мільйона градусів за Цельсієм, тоді як холодніший матеріал виглядає темним, оскільки він поглинає випромінювання.

Це відео було знято 27 вересня 2023 року інструментом Extreme Ultraviolet Imager (EUI) на Solar Orbiter. У той час космічний корабель знаходився приблизно на третині відстані Землі від Сонця, 7 жовтня 2023 року він прямував на максимальну відстань у 27 мільйонів миль (43 мільйони км).

Того самого дня, коли було знято це відео, сонячний зонд NASA Parker Solar Probe пролетів лише за 4,51 мільйона миль (7,26 мільйона кілометрів) від поверхні Сонця. Замість того, щоб прямо знімати Сонце, Паркер вимірює частинки та магнітне поле в короні Сонця та в сонячному вітрі. Це була чудова нагода для двох місій об’єднатися разом із інструментами дистанційного зондування Solar Orbiter під керівництвом ЄКА, які спостерігали за джерелом сонячного вітру, який згодом проходив повз Паркер Соляр Проб.

Знайди мох, колочки, виверження та дощ

Нижній лівий кут: інтригуюча особливість, яку можна побачити в цьому фільмі, — це яскравий газ, який створює тонкі, схожі на мереживо візерунки на Сонці. Це називається корональним «мохом». Зазвичай він з’являється навколо основи великих корональних петель, які занадто гарячі або занадто тонкі, щоб їх можна було побачити за вибраних налаштувань приладу.

На сонячному горизонті: шпилі газу, відомі як спікули, виходять із хромосфери Сонця. Вони можуть досягати висоти 10 000 км (6 200 миль).

Центр приблизно 0:22: невелике виверження в центрі поля зору, при цьому холодніший матеріал піднімається вгору, а потім здебільшого падає вниз. Нехай вас не вводить в оману слово «маленький»: це виверження більше за Землю!

По центру ліворуч близько 0:30: «Прохолодний» корональний дощ (ймовірно, менше 10 000°C/18 000°F) виглядає темним на яскравому тлі великих корональних петель (близько мільйона градусів Цельсія). Дощ складається зі згустків плазми більшої щільності, які під дією сили тяжіння падають назад до Сонця.

Источник материала
Поделиться сюжетом