19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Польщі щодо судді-перебіжчика відкрили справу за статтею про співпрацю з іноземною розвідкою
У Польщі щодо судді-перебіжчика відкрили справу за статтею про співпрацю з іноземною розвідкою

У Польщі щодо судді-перебіжчика відкрили справу за статтею про співпрацю з іноземною розвідкою

Національна прокуратура Польщі розпочала слідство у справі щодо судді воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаша Шмідта, який попросив політичного притулку у Білорусі, за статтею про роботу на іноземну розвідку.

Про це відомство повідомило у соцмережі X, передає Укрінформ.

«Мазовецьке відділення Національної прокуратури проводить перевірочні заходи у зв’язку з інформацією про подання суддею Воєводського адміністративного суду заяви про надання політичного притулку в Білорусі. Провадження ведеться щодо скоєння злочину за ст. 130 §2 Кримінального кодексу (робота на іноземну розвідку – ред.)»,- йдеться в повідомленні.

Речник міністра-координатора з питань спецслужб Яцек Добжинський у мережі X написав, що Агенція внутрішньої безпеки РП розпочала перевірку щодо доступу судді-втікача до таємної інформації.

У суді, де працював Шмідт, зазначили, що офіційно він перебуває у відпустці з 22 квітня по 10 травня. Керівництво суду поки що не отримувало його заяви про відставку. Серед справ, які суддя мав розглядати після повернення з відпустки, були, зокрема, й з грифом «таємно».

Як повідомлялося, суддя воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаш Шмідт попросив політичного притулку у Білорусі. Своє рішення він пояснив, зокрема, незгодою з політикою Варшави щодо Білорусі й РФ.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський назвав справу «шокуючою», а віцепрем’єр-міністр - міністр національної оборони Владислав Косіняк-Камиш заявив, що чекає рапорту спецслужб. За його словами, потрібно перевірити попередню діяльність цього судді.

Теги по теме
Беларусь Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом