19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Абу-Дабі відбулися майстер-класи з писанкарства
В Абу-Дабі відбулися майстер-класи з писанкарства

В Абу-Дабі відбулися майстер-класи з писанкарства

Українська жіноча ініціатива в ОАЕ провела в Абу-Дабі напередодні Великодня два майстер-класи з писанкарства: для українців та іноземців.

Як передає Укрінформ, про це повідомило україномовне видання в ОАЕ «Емірати сьогодні».

Учасники заходів прослухали невеличку лекцію та дізналися з неї про історію і значення української писанки, візерунків та кольорів на ній, про розмаїття технік розпису яєць, поекспериментувати з дизайном і барвниками та, врешті, створили свій унікальний екземпляр одного із символів українського Великодня.

На шляху захопливої подорожі – від обрання візерунку для кожної писанки до втілення його на практиці за допомогою писачка, воску та фарб – учасникам допомагали майстрині Юлія Конті, Юлія Левицька, Інна Свічкар та Марина Федяніна під керівництвом головної майстрині УЖІ Лесі Коркішко.

Організаторка майстер-класів, співзасновниця та координаторка УЖІ в ОАЕ Маріана Євсюкова розповіла, що українська культура та її традиції довгий час були незнані у світі, особливо в регіоні Близького Сходу, і УЖІ зі свого боку намагається усунути цю прогалину.

«У нашій команді є надзвичайно талановиті українки, які несуть наші традиції через покоління, передають їх не тільки своїм дітям, але й мають натхнення і бажання поширювати ці традиції серед інших українців та іноземців. Мене тішить, що з кожним роком більше й більше представників різних національностей воліють дізнатися та зрозуміти справжні українські традиції, історичний спадок України у світовій культурі. В ОАЕ ми маємо унікальну можливість поділитися знаннями про нашу культуру, навичками оволодіння традиційних ремесел з представниками різних країн, адже це країна експатів, у якій проживає понад 200 національностей. Хочу також відзначити наше партнерство з Посольством України в ОАЕ, особливо з дружиною посла – пані Євгенією Ємшенецькою – у напрямку культурної дипломатії та розбудови українського світу. Завдяки нашій співпраці маємо змогу виходити на нові аудиторії, демонструвати наш культурний спадок на різних рівнях, що допомагає просувати позитивний імідж нашої країни», – сказала вона.

Перша майстерка під назвою «Великодня писанка» відбулася 24 квітня в кав’ярні «Ладурі», яка вже вкотре приймає заходи УЖІ. Цей щорічний майстер-клас відвідали близько 30 українців та іноземців, яким було цікаво поринути у світ української писанки вперше або вдосконалити свої знання та вміння з декорування великодніх яєць у спосіб, відомий в Україні упродовж багатьох століть. Затишна та гостинна атмосфера заходу, створена менеджеркою кав’ярні українкою Оксаною Щербак, стала чудовим тлом для творчої роботи, натхнення та креативу, єднання, сповнення мудрістю давніх українських традицій та карбування старовинними символами на яйці світлих і добрих мрій та побажань.

У вівторок, 30 квітня, Українська жіноча ініціатива на запрошення дипломатичної групи дружин послів в ОАЕ провела другий майстер-клас з писанкарства для членкинь цієї групи. Він став яскравою частиною великоднього сніданку, організованого спільно дружинами амбасадорів України, Литви, Естонії та Польщі.

Євгенія Ємшенецька, дружина Надзвичайного і повноважного посла України в ОАЕ Дмитра Сеніка, розповіла, що в дипломатичному світі давно існує традиція створення спільнот дружин послів, які є майже в кожній країні. Зазвичай членині цих груп відкриті до нового, з радістю діляться своїми знаннями та враженнями, а також охоче надають підтримку новоприбулим дипломатам та їхнім сім'ям. Ці спільноти стають не лише платформою для дружнього спілкування, але й цінним ресурсом для обміну досвідом та організації культурних активностей.

«У нашій спільноті в Абу-Дабі зібралися чудові та цікаві жінки, об'єднані щирою дружбою та спільними інтересами. Більшість з них знають про Україну і співчувають нам. Для мене було важливо розповісти їм про нашу багатовікову культуру і традиції, які ми щодня бережемо та захищаємо від російської агресії. Свято Великодня стало чудовою нагодою для цього. Мою ідею з радістю підтримали дружини послів Польщі, Литви та Естонії, що було для мене дуже цінно. Ми приготували стіл із традиційними стравами, характерними для Великодня, та розповіли про те, як попри війну ми зберігаємо світло цього свята, чим дуже зворушили присутніх. А Українська жіноча ініціатива погодилася провести майстер-клас з писанкарства, який подарував усім присутнім океан позитивних емоцій», – зазначила пані Євгенія.

Сніданок, який гостинно прийняло Посольство Литви в ОАЕ, відвідали представниці 22 країн, серед яких Аргентина, Бангладеш, Італія, Намібія, Японія та ін. Під час заходу присутні дізнались про традиції святкування українського, естонського, литовського та польського Великодня, мали змогу поласувати традиційними великодніми стравами цих країн, а також створити свою неповторну писанку. Пригощати гостей українською паскою допомагало кафе La Donuteria Abu-Dhabi. А на завершення культурної події кожна учасниця отримала смачні сувеніри від кафе-кондитерської Namelaka.

Підсумком обох майстер-класів стали чудові розписані яйця та яскраві враження учасниць та учасників, якими вони щиро ділилися.

Зокрема, сімейна пара Анастасія Надолінська (Україна) та Самі Фарах (Ліван), які тривалий час проживають в Абу-Дабі та володіють ювелірним брендом State of Art Jewelers, подякували за можливість зануритись в атмосферу передчуття українського Великодня та здобуття нового досвіду.

«Творчість у будь-якому прояві – це невідʼємна частина мого життя, тому я щиро вдячна Українській жіночій ініціативі за чудову організацію майстер-класу і можливість отримати такий неоціненний досвід. Процес розпису писанки дуже медитативний, я отримала задоволення й відчуття великої української єдності, віри у світле майбутнє і натхнення, що в цей час є особливо цінним. Щиро рекомендую всім приєднатися до чарівного світу писанок!», – поділилася враженнями Анастасія.

Її чоловік Самі зізнався, що був у захваті, коли почув про майстер-клас з писанкарства: «Шана українським жінкам за їхню єдність та передачу такого важливого досвіду іншим! Я дізнався про історію і значення української писанки, обрав техніку розпису та створив свою унікальну писанку, якою пишаюсь! Це був чудовий захід, який збагатив учасників культурно. Дякую професійній та дружній команді, яка забезпечила підтримку всім учасникам і відповідала на будь-які запитання. Рекомендую цей майстер-клас усім!»

Ще одна учасниця, Мей фон Кауфман з Філіппін, розповіла, що участь у майстер-класі стала для неї справді корисним досвідом.

«Ми живемо у спільноті з різними культурами, і не дивно, що вони переплітаються. Відчуття єднання та зв’язку, створені завдяки цій можливості, чудові! Феноменальна група жінок, яка провела цей майстер-клас, надихнула мене та мотивувала до того, щоб також зробити свій внесок у громаду. Зізнаюсь, під час оволодіння новою навичкою, як-от розпис яйця, я щиро насолоджувалася кожною хвилиною. Вдячна за можливість взяти участь у цьому майстер-класі з писанкарства та з нетерпінням чекаю на наступні івенти!», – зазначила Мей.

Дружини послів подякували за організацію чудового Великоднього сніданку й майстер-класу для них, на якому вони дізналися про українські традиції та неймовірну українську культуру. «Чудові українські страви, чаї, писанки – все було бездоганно», – зазначили учасниці.

Нагадаємо, Українська жіноча ініціатива в ОАЕ провела в Абу-Дабі майстер-клас для дітей і дорослих із виготовлення традиційної прикраси української оселі на Різдво – солом’яного «павука».

Фото: Альона Гончарова,  Олена Кьоніг

Теги по теме
Пасха
Источник материала
Поделиться сюжетом