20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні очікується підвищення тарифів на комуналку: що подорожчає в першу чергу
В Україні очікується підвищення тарифів на комуналку: що подорожчає в першу чергу

В Україні очікується підвищення тарифів на комуналку: що подорожчає в першу чергу

Складна ситуація в енергетиці призведе до того, що тарифи на електроенергію зростатимуть швидше, ніж всі інші.

Впродовж найближчих кількох років в Україні очікується чергове подорожчання тарифів на комуналку. В першу чергу, враховуючи складну ситуацію в енергетиці, вартість електроенергії буде зростати швидше у порівнянні з рештою послуг ЖКГ. Про це йде мова в Інфляційному звіті аналітиків Національного банку України (НБУ).

"Очікується поетапне приведення тарифів на послуги ЖКГ до економічно обґрунтованих рівнів протягом кількох років", — наголошується у документі.

На думку експертів, зростання тарифів на електроенергію буде швидким та суттєвим, що стане причиною додаткового тиску на ціни та необхідності збільшити субсидії для населення.

Важливо В Україні можуть підвищити тарифи на світло майже на 33%: нардеп пояснив причину (відео)

Разом з цим у разі відстрочення рішень щодо підвищення тарифів на комуналку можна очікувати на зниження інфляції, проте стане привітним до накопичення квазіфіскального дисбалансу та погіршить фінансовий стан державних енергокомпаній.

"Це буде посилювати ризики нестабільності на внутрішньому ринку енергоресурсів, погіршуватиме інвестиційний потенціал галузі, тоді як ціновий тиск тільки відкладатиметься на майбутнє", — наголосили в НБУ.

У ВР попередили про непросту ситуацію зі світлом в Україні взимку

У Комітеті Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг не виключають, що ситуація з енергозабезпеченням українців узимку буде складною. Це стане наслідком загальної ситуації у системі через російські обстріли, переконаний нардеп Олексій Кучеренко. За його словами, виходом з цієї ситуації є підвищення тарифу на світло для населення. Такий крок дасть можливість провести ремонти пошкодженого обладнання.

Крім того, експерти все частіше говорять, що на українців влітку можуть чекати відключення та обмеження споживання електроенергії. Зокрема графіки відключення світла можуть запровадити у другій половині липня та у серпні. Враховуючи цей факт енергетики закликають українців уже ощадливо споживати електроенергію, аби уникнути зайвого навантаження на мережу.

4 квітня стало відомо, що, за словами глави правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, цієї весни ЗС РФ збільшили інтенсивність атак по українській енергетичній інфраструктурі у порівнянні з 2023 роком.

До того ж Фокус писав, що 25 квітня міністр енергетики України Герман Галущенко назвав причину відновлення атак РФ по українській критичній інфраструктурі. Зокрема, мова йде про відновлення експорту Україною електроенергії до країн Європи.

Теги по теме
электроэнергия
Источник материала
Поделиться сюжетом