19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Журналісти з Херсонщини розповіли про переслідування в російській окупації на Всесвітньому дні свободи преси ЮНЕСКО
Журналісти з Херсонщини розповіли про переслідування в російській окупації на Всесвітньому дні свободи преси ЮНЕСКО

Журналісти з Херсонщини розповіли про переслідування в російській окупації на Всесвітньому дні свободи преси ЮНЕСКО

У суботу, 4 травня, команда Лабораторії журналістики суспільного інтересу взяла участь у найбільшій щорічної конференції ЮНЕСКО до Всесвітнього дня свободи преси у столиці Чилі – Сантьяго, яка цьогоріч присвячена питанням довкілля.

Серед сорока запланованих подій, дискусія «Атаки на журналістів під час повномасштабного вторгнення», ініційована Лабораторією журналістики суспільного інтересу в рамках The Reckoning Project, що документує воєнні злочини, стала єдиною, повністю присвяченою подіям в Україні.

Учасниками стали журналіст-розслідувач з Каховки Олег Батурін, який документує воєнні злочини для The Reckoning Project, свого часу провів 8 днів в російському полоні, журналістка з Херсона Анжела Слободян, історію перебування в полоні котрої зафіксував Олег Батурін, а також Наталя Гуменюк - співзасновниця проєкту. Розмову модерувала відома радіоведуча Андреа Молетто, яка в травні 2023-го відвідала Україну.

Розмова почалася прем’єрою документальної стрічки «Доступ до інформації. Репортажі з окупації» про ув’язнення і тортури, застосовані проти Олега Батуріна і Анжели Слободян, а також роботу українських журналістів в окупації.

Дивіться дискусію англійською: https://www.youtube.com/watch?v=1F7gUac-edY

Наталя Гуменюк, українська журналістка, співзасновниця проєкту та виконавча директорка Лабораторії журналістики суспільного інтересу.

«На міжнародних заходах ми часто зустрічаємо журналістів, яких переслідують у власних країнах. Ми маємо солідаризуватися з ними. Водночас, цим окремим заходом нам важливо було наголосити світові, що в Україні свобода потерпає не в абстрактній війні, а саме, що російська окупація не лише позбавляє нас свободи слова, на тих територіях медійники стають жертвами переслідувань, катувань, зрештою воєнних злочинів, однак можуть продовжити працювати там, де території звільнені. Провівши три дні в Чилі нам видалося, що цей меседж було почуто. Ми також наголосили, що попри все, завдяки українським журналістам, які продовжують контактувати з українцями в окупації, ми знаємо, що там відбувається і не маємо права ігнорувати це і здаватися».

Олег Батурін був журналістом у Каховці. Його незаконно затримали та піддали тортурам у березні 2022-го, але зрештою він зміг евакуюватися на підконтрольну Україні території. Журналіст продовжує свою журналістську діяльність, розповідаючи про життя в окупації та документуючи воєнні злочини для The Reckoning Project. Під час дискусії Олег розповів про свої переживання, тотальний страх кожного дня окупації, відповідальність кожного окупанта:

«Одне з питань, яке мені часто задають: чому я після всього пережитого, не боюсь говорити про все це? Чому я не мовчу? Відповідь дуже проста: моя публічність – це моя зброя. Моя журналістська діяльність – це моя зброя. І цю зброю я не випускатиму зі своїх рук. Від усього світу зараз залежить, коли саме настане мир»

Фільмом команда проєкту розповіла не лише про болючий досвід журналістів в окупації, а і водночас, про їхню нескореність.

Анжела Слободян, українська журналістка, працювала кореспонденткою ТРК «Україна», а після повномасштабного вторгнення продовжувала вести новини та прямі ефіри під своїм іменем з окупованого Херсона аж до незаконного затримання 5 липня 2022 року. Анжела перебувала в полоні протягом місяця, але зрештою звільнилась та виїхала. У лютому 2023 року вона давала свідчення в Народному суді в Гаазі, де розповідала про російський полон, злочини та порушення прав журналістів у Херсоні.

У своєму виступі на конференції Анжела подякувала своїм друзям за підтримку, бо саме завдяки їм вона вистояла та продовжує свій шлях.

«Ворог хотів розчавити мене. Але моя сила у тому, що всі випробування, які мені довелося пройти, тільки зміцнили мене. Я продовжую розповідати історії, навіть тоді, коли світ мовчить. Полон - це лише перешкода на шляху до правди, але ж не кінець моєї дороги!

Попри намагання окупантів позбавити голосу, справжня сила журналіста - у його  документуванні дійсності та словах, які неможливо стримати. Тут і зараз я говорю про злочини рф проти моєї країни, тому що тиша - перемога ворога.»

Незалежні українські журналісти стали однією з їхніх головних цілей і зазнали переслідувань, викрадень, тортур і вбивств. За інформацією Національної спілки журналістів України та Інституту масової інформації відомо про 575 злочинів проти журналістів у часі війни, серед них викрадення, вбивства, зниклі безвісти тощо.

За даними Херсонської обласної прокуратури, з часу російського повномасштабного вторгнення на Херсонщині було викрадено або незаконно позбавлено воді 1790 осіб. Серед них було 5 журналістів, усі вони наразі звільнені. Зниклими безвісти досі рахуються 879 осіб. Слідству відомо про 24 загиблих.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны