19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
14 причин, через які водіїв можуть позбавити посвідчення
14 причин, через які водіїв можуть позбавити посвідчення

14 причин, через які водіїв можуть позбавити посвідчення

Згідно з українським законодавством існує 14 правопорушень, за які водії можуть залишитися без прав. Таке обмеження може накладатися як на один день, так і терміном до 10 років, а то й більше.

Про те як можуть карати українських водіїв за порушення на дорозі у коментарі РБК-Україна розповів юрист Клим Братківський.

Як пояснює юрист, позбавлення права керування автомобілем передбачено за 14 проступків. При цьому таке покарання застосовується в чотирьох випадках, коли особа вчиняє правопорушення повторно протягом одного року і один раз, коли особа протягом року була двічі притягнута до відповідальності за одне і те саме правопорушення. А от за повторність правопорушення передбачена посилена відповідальність.

“Щоб не позбавитися прав на водіння – в стані сп’яніння не сідайте за кермо, а після потрапляння в ДТП не вживайте алкоголь, не залишайте місце ДТП, до якої причетні, зупиняйте авто на вимогу поліцейського, не створюйте аварійної обстановки на дорозі через перевищення швидкості і не сідайте за кермо, якщо на вас вже наклали тимчасове обмеження керувати авто”, – додає Братківський.

Разом з тим, юрист додав, що забрати права не можуть у осіб, які користуються транспортом у зв’язку з інвалідністю. Але тут теж є винятки, зокрема такі випадки, як:

  • керування в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння,
  • керування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції,
  • невиконання вимоги поліцейського про зупинку транспортного засобу,
  • залишення місця ДТП, учасниками якої вони є,
  • ухилення від огляду на наявність алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.
Tweet
Источник материала
Поделиться сюжетом