19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
День визволення від нацизму українці в Берліні відзначать без пафосу, росіяни - без символіки
День визволення від нацизму українці в Берліні відзначать без пафосу, росіяни - без символіки

День визволення від нацизму українці в Берліні відзначать без пафосу, росіяни - без символіки

У Берліні, як і в багатьох містах Німеччини, 8 і 9 травня відбудуться заходи з нагоди 79-річчя визволення від націонал-соціалізму та закінчення Другої світової війни в Європі.

Про це повідомляє Укрінформ.

Українці Берліна запланували пам’ятні заходи на 8 травня. Вранці посол України у ФРН Олексій Макеєв разом із бургомістром Берліна Каєм Вегнером покладуть квіти до меморіалу Neue Wache.

А ввечері об’єднання молодих українців «Віче» запросить на акцію пам’яті «Згадаймо українських жертв Другої світової війни» біля будинку KulturBrauerei - там під час війни був трудовий табір, де використовували примусову працю українців. Як і торік, буде створено «метафоричний простір пам’яті», щоб запалюванням свічок і хвилиною мовчання згадати тих, хто віддав життя за свободу.

На 9 травня «Віче» підготувало «пресконференцію-перформанс» перед «Російським домом» неподалік посольства РФ. На заході буде оголошено «ідею про створення Деколоніального будинку».

Жодних обмежень для акцій українців берлінська поліція цього року не запроваджувала.

Натомість для росіян і симпатиків путінського режиму, які щороку масово збираються неподалік пам’ятників радянським воїнам, правоохоронці запровадили низку заборон. Так, біля меморіалів у Трептов-парку, Тіргартені та Шенхольцер-Хайде не дозволяється демонструвати російські прапори та георгіївські стрічки, дефілювати в уніформі чи її варіаціях. Також заборонені марші й військові пісні, «показ символіки та знаків, які використовуються для прославлення російсько-української війни».

Виняток зроблено для ветеранів Другої світової війни, дипломатів і представників делегацій, які братимуть участь у пам'ятних заходах від імені держав, що безпосередньо брали участь у визволенні Німеччини.

Як повідомлялося, цього року Україна вперше відзначить 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Теги по теме
Германия
Источник материала
Поделиться сюжетом