19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Генасамблея ООН розглянула ситуацію з вето Росії на заборону ядерної зброї в космосі
Генасамблея ООН розглянула ситуацію з вето Росії на заборону ядерної зброї в космосі

Генасамблея ООН розглянула ситуацію з вето Росії на заборону ядерної зброї в космосі

Генеральна Асамблея ООН обговорила ситуацію навколо російського вето на проєкт резолюції Ради Безпеки щодо запобігання розміщенню в космосі ядерної зброї.

Як передає власкор Укрінформу в Нью-Йорку, обговорення відбулося в рамках рішення Генасамблеї ООН, відповідно до якого країни, що заветували проєкт документа, зобов’язані пояснити протягом десяти днів, чому вони так вчинили.

«Космічний простір не належить окремим країнам, його мирне і стале використання не підлягає національному привласненню та має бути місцем миру і співпраці на благо і в інтересах усіх країн», - ідеться в заяві голови Генасамблеї Денніса Френсіса, яку зачитав, відкриваючи дебати, віцепрезидент ГА Ахмад Фейсал Мухаммад.

Френсіс висловив стурбованість, що Радбез не спромігся досягти консенсусу з цього питання: «Мілітаризація космічного простору є дуже тривожною тенденцією, – зазначив він. – Окрім подальшого поглиблення недовіри й розбіжностей, це неминуче загрожує життю на Землі й може мати катастрофічні наслідки».

Він нагадав, що Договір про космос 1967 року чітко забороняє державам-учасницям розміщувати будь-де в космосі, зокрема й на навколоземній орбіті, апарати, які несуть ядерну чи будь-яку іншу зброю масового знищення.

Постпред Росії при ООН Василь Небензя, очевидно, виправдовуючи приховані наміри РФ, заявив, буцімто автори проєкту (США та Японія) не пояснили, чому вони «намагаються використати Раду Безпеки для підтвердження вже прийнятих міжнародних зобов'язань у сфері дослідження космічного простору». Тому, мовляв, Росія заветувала документ.

Своєю чергою заступниця постпреда Євросоюзу при ООН Хедда Самсон наголосила, що вето не звільняє РФ від її міжнародно-правових зобов'язань, зокрема договору 1967 року.

Вона підкреслила важливість посилення космічної безпеки, враховуючи, що всі країни дедалі більше залежать від обладнання, розміщеного на орбіті та за її межами.

Самсон також висловила занепокоєння ЄС зростанням недружньої і ворожої діяльності Росії в космічному просторі.

Постпред Японії при ООН Кадзуюкі Ямадзакі закликав Генасамблею розглянути катастрофічні наслідки ймовірного вибуху ядерної зброї в космічному просторі, який призвів би до знищення супутників і критичної інфраструктури з незворотними наслідками для життя людей у всьому світі.

«Проєкт резолюції Ради Безпеки щодо зброї масового знищення в космічному просторі, розроблений спільно США та Японією, був покликаний уникнути такої ядерної катастрофи для людства», – наголосив він, нагадавши, що співавторами проєкту виступили 65 країн.

За словами японського дипломата, запобігання розміщенню ядерної зброї та інших видів зброї масового знищення в космічному просторі має залишатися пріоритетом ООН.

Заступник постпреда США при ООН Роберт Вуд підкреслив, що проєкт резолюції був спрямований на підтвердження зобов'язань усіх держав-учасниць за Договором про космос 1967 року. За його словами, документ закликав країни ООН не розробляти ядерну зброю, призначену для розміщення на орбіті, що зменшило б ризик ядерного інциденту в космосі, який може завдати шкоди життєво важливим супутникам, необхідним для зв'язку, безпеки і сталого розвитку.

«Для Ради Безпеки не повинно викликати жодних суперечок чи труднощів підтвердження чітких зобов'язань сторін за Договором по космос, так само як і прохання до держав працювати разом заради наших спільних інтересів», – зазначив Вуд.

Росія нині має кілька звичайних протисупутникових озброєнь на орбіті, пояснив він, посилаючись на випробування зброї у 2019 році та постійні загрози супутникам.

«Дії Росії викликають неабиякі сумніви – чи дотримуватиметься вона своїх юридичних зобов'язань за Договором про космос, і спричиняють занепокоєння стосовно того, що це означає для міжнародного миру і безпеки», – додав заступник постпреда США при ООН.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Російська Федерація наклала вето на проєкт резолюції Ради Безпеки ООН, спрямованої проти поширення зброї в космічному просторі. За цей документ, внесений Японією і Сполученими Штатами, проголосувал 13 членів Радбиезу з 15 (США, Велика Британія, Франція, Алжир, Гаяна, Еквадор, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Мальта, Республіка Корея, Словенія, Швейцарія, Японія). Проти висловилася лише Росія, Китай – утримався.

Постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд зауважила: голосування Росії проти проєкту документа може свідчити про те, що Москва щось приховує.

За інформацією ЗМІ, Росія намагається розробити ядерну зброю, яка б знищувала супутники за допомогою великої енергетичної хвилі під час детонації.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны