19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Мобілізація в Україні: як ТЦК працюють на блокпостах для вручення повісток
Мобілізація в Україні: як ТЦК працюють на блокпостах для вручення повісток

Мобілізація в Україні: як ТЦК працюють на блокпостах для вручення повісток

Якщо чоловік намагається втекти від військкома, який патрулює на блокпосту, на допомогу кличуть поліцейських. Крім того, складають протокол про відмову від повістки.

При мобілізації в Україні, яку оголосили одночасно з воєнним станом, представники Територіальних центрів комплектування вручають чоловікам повістки, а у випадку відмови — оформлюють протокол. При цьому військовозобов'язані при зустрічі з військкомами реагують по-різному і залежно від цього по-різному діють в ТЦК. Про те, що відбувається під час вручення повісток на блокпостах, працівник Терцентру комплектування, військовий ЗСУ Олег Кудлай розповів на порталі "Суспільне".

Зі слів Олега Кудлая, є українці, які мають правильно оформлені військово-облікові документи. Коли такі громадяни зупиняються на блокпосту, вони спокійно реагують на зустріч з військкомами. Якщо ж проявляється якась агресія, чоловік намагається втекти, то працівники ТЦК діють відповідно до встановлених правил.

"Буває, агресивно реагують, буває, добре. Деякі втікають, деякі поводяться агресивно: говорять, ви не військовослужбовець, ТЦК це приватна компанія", — описав співрозмовник кілька ситуацій.

Які інструкції мають військкоми під час роботи на блокпосту:

  • реагувати стримано, не сперечатись;
  • спробувати вручити оповіщення про необхідність візиту в ТЦК для оновлення військово-облікових даних;
  • якщо є відмова від повістки, то складається протокол;
  • якщо чоловік тікає, викликають поліцію.

"Деякі чоловіки, побачивши на блокпості військовослужбовців ТЦК, тікають. Смішна ситуація була недавно. Чоловік метрів 500 назад задавав, щоб тільки не потрапити", — навели журналісти слова Кудлая.

Мобілізація в Україні — які зміни у роботі ТЦК

Зазначимо, з 18 травня усі військовозобов'язані мають 60 днів, щоб з'явитись у ТЦК у зв'язку з мобілізацією в Україні і новим законом, прийнятим у Верховній Раді у квітні 2024. Представник Генштабу ЗСУ пояснив, що оновити військово-облікові дані повинні усі громадяни без виключення. Лише завдяки цьому держава зможе встановити, який у неї мобілізаційний резерв. Водночас у Міноборони України повідомили, що незабаром почне працювати застосунок з кабінетом військовозобов'язаного. Крім того, очікується ще одна новація — робота реєстру військовозобов'язаних "Оберіг", у який буде надходити інформація з інших державних баз даних.

Тим часом парламентарі розглядають законопроєкт, у якому планують вдосконалити систему адміністративної відповідальності на ухилення від військового обліку та мобілізації. Серед іншого — зростання штрафів у кілька разів. Крім того, планують замінити оформлення протоколів, про які говорив Олег Кудлай, на оформлення постанов. Завдяки цій новації військкоми зможуть штрафувати громадян навіть заочно і без підписів.

Нагадуємо, раніше Фокус розповідав про нові штрафи, якими будуть карати за ухилення від мобілізації. У Кабміні оновили правила виїзду за кордон студентів: для цього їм буде потрібно оформити чотири різних документи.

Источник материала
Поделиться сюжетом