19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На обороноздатність Європи треба понад €100 мільярдів - прем’єр Польщі
На обороноздатність Європи треба понад €100 мільярдів - прем’єр Польщі

На обороноздатність Європи треба понад €100 мільярдів - прем’єр Польщі

На потреби підвищення обороноздатності ЄС найближчим часом потрібно щонайменше 100 млрд євро.

Про це під час Європейського економічного конгресу у місті Катовіце сказав прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

Туск зазначив, що запровадження посади єврокомісара з питань оборони було ініціативою Польщі, а для реалізації оборонних пріоритетів Євросоюзу потрібні дуже великі кошти.

Він нагадав, що Європа кілька років тому ефективно боролася з коронавірусом, а російська агресія набагато гірша за нього.

“Пандемія - це був вірус, який атакував життя і здоров’я людей в Європі. Ми можемо зробити більше у боротьбі зі злом, яке гірше за цей вірус, злом, яке атакує людське життя, а його жертвами є десятки і сотні тисяч. Йдеться про російську агресію проти України і диктатуру, яка з агресії, насилля, нападу на сусідів зробили власну філософію. Вірус не атакував нашу політичну систему, не висилав платних вбивць, не підпалював наших підприємств, не планував політичних вбивств”, - наголосив прем’єр Польщі.

Він підкреслив, що ситуація на сьогодні “серйозніша” і вимагає дуже серйозних дій. За словами Туска, на оборону і захист Європи потрібно мінімуму 100 млрд євро, а також кошти, які не будуть використані країнами Спільноти з національних планів відбудови. 

Він також зазначив, що необхідно мати безпечне небо над Європою.

“Європа буде безпечною, коли буде безпечним небо над нею. І це показала війна на Близькому Сході чи війна в Україні”, - підкреслив Туск.

За його словами, проєкт будівництва “залізного купола” над Європою має стати загальноєвропейським, а фінансові зусилля Європи щодо його реалізації не повинні викликати суперечки між країнами Спільноти.

Туск також наголосив, що політичний Схід відрізняється від політичного Заходу тим, чим сьогодні відрізняється Сілезія від Донбасу (окупована частина Донбасу - ред.), які є двома вугільними басейнами у Польщі та Україні.

“Хочете побачити чим, відрізняється Схід від Заходу, російський порядок від європейського? Не бажаю вам, не їдьте на Донбас, але повірте тим, хто там був, і поверніться в Сілезію і порівняйте, чи відрізняється порядок, який намагається нам нав’язати Мінськ, Москва й інші авторитарні режими порівняно з тим, що зараз є в Сілезії, Польщі, Європі”,- підкреслив польський прем’єр.

Як повідомлялося, сьогодні Туск заявив, що європейські лідери свого часу не змогли розгледіти загрозу з боку Росії, а якби ЄС був краще готовий у безпековому плані, то Путін, можливо, не напав би на Україну.

Фото: Krystian Maj/KPRM

Теги по теме
Польща Европа
Источник материала
Поделиться сюжетом