19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нова китайська ракета-носій Long March 6C успішно вивела на орбіту чотири супутники
Нова китайська ракета-носій Long March 6C успішно вивела на орбіту чотири супутники

Нова китайська ракета-носій Long March 6C успішно вивела на орбіту чотири супутники

6 травня об 11:21 за пекінським часом (03:21 UTC 7 травня) відбувся перший запуск ракети Long March 6C із космодрому Тайюань на півночі Китаю. Шанхайська академія космічних технологій (SAST), виробник ракети-носія, підтвердила успішне завершення місії за годину після старту. SAST є великим інститутом китайської корпорації аерокосмічної науки та технологій (CASC), головного державного космічного підрядника країни.

На борту ракети знаходилися чотири супутники. Основним корисним навантаженням був Haiwangxing-1, він же Neptune-1 – експериментальний 239-кілограмовий супутник радіолокації Х-діапазону. Neptune-1 було виготовлено компанією SAST для Zhihui Space Tech. Фірма планує запустити 12 супутників для створення угруповання «Нептун».

Серед інших супутників був Zhixing 1C — ще один супутник з апертурною радіолокаційною антеною, цього разу для пекінської компанії Smart Satellite. Два інших апарати описуються як оптичні супутники з широким оглядом та супутник високої роздільної здатності для відеозйомки. Місія полягала у використанні ракети Long March 6C для виведення кількох супутників різних замовників.

Нова ракета висотою 43 метри є останньою в лінійці ракет-носіїв нового покоління, розроблених SAST і входять до сімейства Long March 6. Long March 6C виглядає як укорочений варіант 50-метрової Long March 6A без чотирьох твердопаливних ракетних прискорювачів останньої. Ракета здатна виводити на сонячно-синхронну орбіту близько 2400 кг корисного навантаження. Long March 6A може доставляти 4500 кг на висоту 700 км. Ці варіанти надають більшу гнучкість при виборі параметрів орбіти.

Long March 6C — не єдина нова ракета-носій SAST. Академія також планує представити Long March 12 діаметром 3,8 метра цього року з нового стартового майданчика у Веньчані. Вона здатна виводити 10 тонн на низьку навколоземну орбіту або 6 тонн на 700-кілометрову сонячно-синхронну орбіту.

Ракети є частиною нового покоління китайських ракет-носіїв, у яких використовується гас та рідкий кисень. Проте обмежена кількість космопортів, здатних забезпечити ці запуски, уповільнила швидкість заміни застарілих ракет «Великий похід».

Крім перерахованих вище, існують більш масштабні, але ще не певні плани. Академія має намір у найближчі пару років представити ракету діаметром 4,0 метра на метано-рідкокисневих двигунах.

У рекламному відеоролику SAST, випущеному після запуску, показані Long March 6A та 6C поруч із ще двома моделями ракет. Обидві майбутні моделі, зважаючи на все, матимуть посадкові опори для повернення та повторного використання. Конкретне призначення цих ракет поки що неясно.

Китайська академія технологій ракет-носіїв (CALT), що базується в Пекіні, є ще одним підрозділом CASC із проектування та виробництва ракет. CALT розробляє нову багаторазову ракету Long March 10 для пілотованих космічних польотів. Один із варіантів буде призначений для відправки тайконавтів та посадкового комплексу на Місяць. У режимі повернення Long March 10 уповільнюватиметься за рахунок ретро-руху.

Китай не зупиняється лише на розробці багаторазових ракет-носіїв силами державних компаній. Комерційні постачальники послуг у галузі космічних запусків також активно працюють над створенням багаторазових ракет.

Одним з таких проектів є Tianlong-3 компанії Space Pioneer, який обіцяє бути таким самим потужним, як ракета Falcon 9 і має бути запущений найближчим часом. Landspace розробляє свою власну ракету з нержавіючої сталі Zhuque-3 у Цзюцюані, а iSpace працює над ракетою Hyperbola-3 на метані та рідкому кисні. Деякі з цих компаній також провели експериментальні випробування разом із SAST та її великою дочірньою компанією CASIC.

Першою спробою орбітального запуску може стати запуск легкої компанії Nebula-1 від компанії Deep Blue Aerospace у другій половині року. Ще одна компанія, Galactic Energy, працює над своєю першою ракетою на гасі та рідкому кисні під назвою Pallas-1. Очікується, що перший запуск, запланований на кінець року, буде насамперед експериментальним.

Источник материала
Поделиться сюжетом