19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Парламент Естонії оголосив Московський патріархат інститутом, що підтримує російську агресію
Парламент Естонії оголосив Московський патріархат інститутом, що підтримує російську агресію

Парламент Естонії оголосив Московський патріархат інститутом, що підтримує російську агресію

Парламент Естонії (Рійгікогу) в понеділок, 6 травня, ухвалив заяву, в якій засудив діяльність Московського патріархату та оголосив його інститутом, що підтримує військову агресію РФ.

Про це повідомляє ERR, передає Укрінформ.

У заяві наголошується, що це стосується Московського патріархату як інституту і керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ'я, і закликали вірян "самостійно оцінити загрозу.. яка походить від ворожої діяльності.. і вжити необхідних кроків для припинення зв'язків з МП".

Цю заяву підтримали 75 депутатів, 8 проголосували проти.

У заяві Рійгікогу засуджує війну, розв'язану Росією проти України, і незаконну анексію окупованих територій та наголошує, що терористичний путінський режим, який погрожує ядерною зброєю, став найбільшою загрозою миру як у Європі, так і в усьому світі. А патріарх Кирил від початку повномасштабного вторгнення "відкрито підтримує агресію терористичного режиму Росії.. і як інструмент пропаганди війни використовує ідеологію "русского міра".

У заяві також згадується березневий з’їзд Всесвітнього російського народного собору під егідою Російської православної церкви, яким керував патріарх Кирил. Тоді був ухвалений документ, згідно з яким агресивна війна в Україні є священною війною проти України і всього західного світу, а сфера впливу РФ поширюється за межі території колишньої Російської імперії.

"Заклики Московського патріархату приховують у собі загрозу безпеці та існуванню Естонії, зокрема пряму загрозу громадському та конституційному порядку в Естонії", - зазначає Рійгікогу.

Згідно із заявою, Естонія виступає за свободу віросповідання, "але держава також має захищати населення від терористичної та іншої ворожої пропаганди", а з урахуванням попередньої діяльності МП "зберігається висока загроза впливу на населення в цьому псевдорелігійному контексті".

Рійгікогу також закликав всі держави і міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату.

Як повідомляв Укрінформ, кремлівська церква має намір направити на війну в Україну близько 1300 священників «для духовної допомоги» російським військовослужбовцям.

Фото: Siim Lõvi /ERR

Теги по теме
Россия Эстония
Источник материала
Поделиться сюжетом