19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пенсії в Україні: як підтвердити стаж роботи на тимчасово окупованій території
Пенсії в Україні: як підтвердити стаж роботи на тимчасово окупованій території

Пенсії в Україні: як підтвердити стаж роботи на тимчасово окупованій території

За відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості їх одержання у разі розміщення підприємства, установи, організації або їх правонаступників на ТОТ чи у зоні бойових дій стаж роботи встановлюється на підставі свідчень не менше двох осіб.

Чимало потенційних пенсіонерів зустрічаються з проблемою, коли вони виїхали з окупованих ворогом територій або із зони бойових дій, а підприємство, на якому вони працювали, залишилось у такому регіоні або знищено. Як бути у такому разі, роз’яснили у Головному управлінні Пенсійного фонду України (ПФУ) у Донецькій області.

Отже, порядок підтвердження періодів роботи на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) або у зоні бойових дій, відповідно до чинного законодавства такий.

Як підтвердити стаж роботи на ТОТ

Для підтвердження стажу роботи основним документом до впровадження персоніфікованого обліку залишається трудова книжка. Якщо вона відсутня, а документи, які підтверджують стаж роботи на тому чи іншому підприємстві, втрачені і не можуть бути поновлені, стаж роботи відповідно до постанови Кабінету Міністрів №637 встановлюється на підставі свідчень не менше двох людей.

При цьому території, які беруться до уваги в такому випадку, визначені наказом Мінреінтеграції і весь час поновлюються. Останні зміни було внесено 12 квітня цьогоріч.

Хто може бути свідками

Це особи, які можуть знати людину, котра хоче оформити пенсію, по спільній роботі на одному підприємстві, в установі, організації або в одній системі. При цьому свідки повинні мати документи про свою роботу і час, щодо якого вони підтверджують роботу заявника.

У разі, якщо у свідків у документах є виправлення або неточні/недостовірні записи про період роботи до 1 січня 2004 року, підтвердження роботи потенційного пенсіонера на зазначених ним підприємствах здійснюють комісії з питань підтвердження стажу роботи, створені при регіональних управліннях ПФУ відповідно до постанови правління Фонду №18-1. Їх висновок надає право на призначення пенсії.

Які документи потрібні

Щоб підтвердити стаж роботи на ТОТ або у зоні бойових дій заявник на оформлення пенсії або його законний представник, який вчиняє дії на підставі нотаріально посвідченої довіреності, подає до відповідного територіального органу ПФУ такі документи:

  • заяву про підтвердження стажу роботи;
  • трудову книжку;
  • інші документи про стаж роботи.

Як відбувається опитування свідка

Якщо свідок мешкає на території, підконтрольній Україні, опитування проводить відповідне регіональне управління ПФУ за теперішнім місцем проживання. Запрошення до опитування має надійти свідку протягом трьох днів після подачі заявником документів до ПФУ.

Якщо свідок проживає на ТОТ або у зоні бойових дій, його запрошує сам заявник.

Якщо свідок мешкає за межами України, він надсилає заяву, в якій має бути зазначено інформацію про спільну роботу із потенційним пенсіонером. Заяву потрібно легалізувати у дипломатичному або консульському представництві України у державі, де мешкає свідок. До такої заяви додаються посвідчені копії документів про роботу у період, що потребує підтвердження.

За результатами опитування оформлюються відповідні акти, до яких додаються посвідчені копії документів свідків, а за цими актами вже згадана комісія приймає рішення про підтвердження стажу роботи потенційного пенсіонера або відмову.

Важливо Пенсії в Україні: деякі громадяни можуть втратити останні 10 років стажу

Нагадаємо, з 1 травня пенсійні виплати зростуть у тих, хто відповідатиме двом критеріям: громадяни віком від 70 років і ті, у кого виплати нижчі за 10 340,35 гривень на місяць.

Також Фокус повідомляв, як пенсіонерам отримати додаткові виплати під час війни.

Источник материала
Поделиться сюжетом