19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Путін вп’яте захопив владу в РФ: які ще президенти найдовше правили країнами
Путін вп’яте захопив владу в РФ: які ще президенти найдовше правили країнами

Путін вп’яте захопив владу в РФ: які ще президенти найдовше правили країнами

В сучасному демократичному світі регулярна зміна влади вважається не лише чимось нормальним, а й необхідним. Здається, що диктатори, які роками перебувають при владі – це виняток з правил.

Володимир Путін знову захопив владу в РФ і це обурює весь цивілізований світ, однак насправді це далеко не єдина країна з перманентним правителем. OBOZ.UA підготував добірку людей, які правили набагато довше, ніж триває президентський строк.

Монархи

Коли не існувало ані виборів, ані президентів, то було цілком нормальним те, що влада належить одній людині протягом багатьох років.

Наприклад, Король Франції Людовік XIV, який був коронований в 14 років, перебував при владі 72 роки та 110 днів. Один із останніх імператорів Австро-Угорської імперії Франц Йосип I - 67 років 355 днів, а Князь Ліхтенштейна Йоганн II - 70 років 91 день.

В більш сучасному світі монархії переважно обмежені конституційними рамками та фактично усувають королів, королев, імператорів тощо від реальної влади. Однак вони все ще грають політичну роль та мають вплив на суспільство протягом багатьох років.

Таким чином король Таїланду Рама IX, Пхуміпон Адульядет, що помер у 2016, правив довгих 70 років 126 днів. А Королева Великої Британії Єлизавета II перебувала на престолі 70 років 214 днів.

Президенти

Якщо з конституційними монархіями все зрозуміло, то з президентами ситуація дещо інша. Вони не обмежують свою владу та залишаються правителями лише через амбіції.

Росія

Попри те, що так званий президент РФ Володимир Путін в 2008 році де-юро передав владу Дмитру Медвдєву та займав посаду прем’єр-міністра, де-факто це було зроблено лише для того, щоб легітимізувати наступні роки свого правління, тому можна сказати, що він при владі вже 25 років.

Білорусь

Самопроголошений президент Олександр Лукашенко завдяки репресіям та підтримки з боку РФ залишатися при владі вже протягом 29 років.

Джибуті

Президент Ісмаїл Омар Гелле був переобраний вже на п’ятий термін правління в 2021 році перебуває при владі 24 рік поспіль.

Руанда

Поль Кагаме править невеликою гірською країною з 2000 року.

Сирія

Завдяки 12-річній громадянській війні президент Башар Асад є лідером країни вже 23 роки.

Уганда

78-річний Йовері Мусевені, що був переобраний на шостий термін в 2021 році очолює країну вже 37 років.

Іран

Аятола Алі Хаменеї перебуває на чолі ісламської республіки з 1989 року.

Таджикистан

Емомалі Рахмон прийшов до влади незадовго після розпаду СРСР і утримує її вже протягом 30 років.

Еритрея

Колишній лідер повстанців Ісаяс Афеверкі є президентом відтоді, як країна здобула незалежність від Ефіопії у травні 1993 року.

Республіка Конго

78-річний Дені Сассу-Нгессо був при владі 38 років, з 1979 до 1992 року. Потім він повернувся на пост президента в 1997 та залишається там і до нині.

Камерун

Найстарішим обраним лідером у світі є 90-річний президент Камеруну Поль Бія. Він перебуває при владі з 1982 року.

Екваторіальна Гвінея

Теодоро Обіанг Нгема прийшов до влади в 1979 році. Під час його репресивного правління Екваторіальна Гвінея стала відома як "Африканська Північна Корея".

Куба

Рекордсменом перебування при владі став герой кубинської революції Фідель Кастро. Він правив 49 років, після чого в 2008 році передав владу своєму брату.

Раніше OBOZ.UA розповідав про настрої в РФ перед "інавгурацією" Путіна.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом