19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія хоче мати військову базу в Червоному морі ‒ ISW
Росія хоче мати військову базу в Червоному морі ‒ ISW

Росія хоче мати військову базу в Червоному морі ‒ ISW

Росія хоче мати військову базу в Червоному морі ‒ ISW

В африканській країні триває громадянська війна.

Російська Федерація прагне мати порт на узбережжі Червоного моря, щоб посилити свої економічні інтереси та військову присутність у цьому регіоні. Для розміщення своєї бази росіяни обрали Судан.

Ці зусилля Росії тривають із 2008 року, йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики вказують, що у такий спосіб росіяни прагнуть кинути виклик Заходу у Середземноморському регіоні та Індійському океані.

Зокрема ще у 2017 році президент РФ Владімір Путін домовився з багаторічним диктатором Судану Омаром аль-Баширом про створення бази на Червоному морі, здатної розмістити 300 російських військовослужбовців і чотири кораблі в обмін на різні види військової підтримки і безпеки режиму.

Згодом, після повалення Башира у 2019 році, Кремль підтримав як бойовиків із Сил швидкої підтримки (RSF), так і Збройні сили Судану (SAF), щоб мати можливість реалізувати угоду.

Командувач RSF генерал Хемедті очолив ці переговори після того, але громадянська війна, що спалахнула між RSF і SAF, знову поставила угоду на паузу.

"Суданські збройні сили контролюють узбережжя Судану, що робить їх ключовими воротами для будь-якої військово-морської бази", ‒ зазначили аналітики інституту.

Нагадаємо, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов не став ні спростовувати, ні підтверджувати те, що українські спецслужби здійснювали удари по поплічниках ПВК "Вагнер" у Судані. Втім, він нагадав про слова глави розвідки Кирила Буданова, який попереджав, що російських воєнних злочинців будуть знищувати у будь-якій точці світу. 

Источник материала
Поделиться сюжетом