19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Снігових зим в Україні не буде? Метеоролог налякала прогнозом
Снігових зим в Україні не буде? Метеоролог налякала прогнозом

Снігових зим в Україні не буде? Метеоролог налякала прогнозом

Останні десятиліття стали свідками значних кліматичних змін, що яскраво виявилося в аномально теплій зимі 2023-2024 років в Україні. Це явище не випадкове, воно є закономірним наслідком глобальних процесів, які спостерігали вчені протягом тривалого часу.

За словами Віри Балабух, завідувачки відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, підвищення температури повітря в холодну пору року призводить до того, що опади випадають переважно у вигляді дощу або мокрого снігу, а стійкий сніговий покрив утворюється рідко.

Спека в Україні. Фото: скрін youtube

Експерт зазначає, що клімат на планеті та в Україні постійно змінюється, температура повітря суттєво зростає, причому найбільше підвищення спостерігається взимку та влітку. Порівняно з періодом 1961-1990 років сучасна українська зима стала в середньому на 1,5 градуса теплішою.

Головною причиною таких змін є діяльність людини, що призвела до посилення парникового ефекту на Землі. Віра Балабух зазначає, що зростання температури продовжуватиметься, незважаючи на те, який сценарій розвитку обере людство і скільки парникових газів генеруватиме.

Спека. Фото: Youtube

За песимістичним прогнозом, якщо ми не змінимо свою поведінку і не скоротимо викиди парникових газів, до кінця століття глобальна температура повітря може підвищитись на 2,6-4,8 градуси порівняно з 1986-2005 роками. Відповідно суттєво збільшиться і температура повітря в Україні. За словами експерта, зима в Харкові до кінця століття може стати такою самою, як зараз у Херсоні.

Знай.ua писав, ціни на полуницю зростають: любителям потрібно готуватися до дорогого смаку літа

Источник материала
Поделиться сюжетом