19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
SpaceX показала новий скафандр: уперше у відкритий космос вийде звичайна людина
SpaceX показала новий скафандр: уперше у відкритий космос вийде звичайна людина

SpaceX показала новий скафандр: уперше у відкритий космос вийде звичайна людина

Нові скафандри випробує на собі екіпаж місії Polaris Dawn.

У SpaceX показали, у чому у відкритий космос уперше в історії вийде непрофесійний астронавт цього року під час місії Polaris Dawn на космічному кораблі Dragon на навколоземну орбіту. Новий скафандр має деякі особливості і в компанії SpaceX заявляють, що він дуже функціональний, пише New Atlas.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У компанії SpaceX вже є скафандри, які використовують астронавти під час подорожей у космос на кораблі Dragon. Але ці скафандри призначені для діяльності всередині корабля (IVA). Вони мають захистити людей у разі втрати тиску в салоні. Якщо це станеться, козирок шолома закриється, костюм переключиться на аварійне життєзабезпечення, і астронавт залишиться живим доти, доки корабель не повернеться на Землю.

У SpaceX показали, у чому у відкритий космос уперше в історії вийде непрофесійний астронавт цього року під час місії Polaris Dawn
Фото: Starship

Проблема в тому, що це все, на що здатний скафандр IVA. Під тиском він стає повітряною кулею у формі людини, і його власник може рухатися з великими труднощами. Тканина також не дуже міцна, підйомне скло шолома не витримує прямих сонячних променів, а весь костюм не призначений для захисту астронавтів поза кораблем.

З огляду на те, що цього року відбудеться перший вихід у космос непрофесійного астронавта в рамках приватної місії Polaris Dawn, у компанії SpaceX створили новий скафандр для виходу у відкритий космос (EVA).

З огляду на те, що цього року відбудеться перший вихід у космос непрофесійного астронавта в рамках приватної місії Polaris Dawn, у компанії SpaceX створили новий скафандр для виходу у відкритий космос (EVA)
Фото: Starship

Новий скафандр спроєктований таким чином, щоб мати більшу мобільність за підвищеного тиску, бути менш вразливим до пошкоджень, і щоб підтримувати комфортну для людини температуру та захищати її від мікрометеоритів. При цьому скафандр дає змогу добре рухатися.

Згідно із заявою SpaceX, скафандр EVA заснований на поточній моделі IVA, яку з часом планують замінити. Він зберігає основні елементи, але його можна використовувати для людей з різною статурою, змінюючи його форму. Для створення скафандра EVA використовували нові матеріали, процеси виготовлення і обертові з'єднання, які забезпечують більшу мобільність.

Шолом скафандра надрукований на 3D-принтері та має нове підйомне скло, вкрите оксидами міді та індію, таким чином воно краще витримує прямі сонячні промені. У шоломі є дисплей і камера, які дають інформацію в режимі реального часу про тиск, температуру і відносну вологість у скафандрі. Сам космічний костюм має нові терморегулювальні тканини та вогнестійкі матеріали.

Шолом скафандра надрукований на 3D-принтері та має нове підйомне скло, вкрите оксидами міді та індію
Фото: Starship

Через кілька місяців 4 члени екіпажу місії Polaris Dawn вирушать на навколоземну орбіту. На висоті 700 км у двогодинному виході у відкритий космос візьмуть участь два з чотирьох членів екіпажу. У цей час відбудеться перевірка скафандрів у реальних умовах космосу.

Через кілька місяців 4 члени екіпажу місії Polaris Dawn вирушать на навколоземну орбіту. На висоті 700 км у двогодинному виході у відкритий космос візьмуть участь два з чотирьох членів екіпажу. У цей час відбудеться перевірка скафандрів у реальних умовах космосу
Фото: Starship

Як уже писав Фокус, у космос мав вирушити у свій перший політ з екіпажем конкурент корабля Dragon — космічний корабель Starlinerвід компанії Boeing. Але технічні труднощі не дозволили здійснити політ на ракеті Atlas V. Очікується, що цей історичний запуск відбудеться найближчим часом. Цей політ важливий не тільки для Boeing, а й для NASA. Річ у тім, що космічне агентство США планує використовувати для доправлення астронавтом на МКС два різні кораблі, а не тільки корабель SpaceX.

Теги по теме
Космос SpaceX
Источник материала
Поделиться сюжетом