19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
США дає Ізраїлю $1,2 млрд на гігантську лазерну зброю: чому вона краща за ракети
США дає Ізраїлю $1,2 млрд на гігантську лазерну зброю: чому вона краща за ракети

США дає Ізраїлю $1,2 млрд на гігантську лазерну зброю: чому вона краща за ракети

Незважаючи на ефективність, "Залізний промінь" використовуватимуть тільки в парі з системою "Залізний купол", оскільки погана погода може негативно вплинути на точність лазерних пострілів.

Конгрес США нещодавно затвердив пакет військової допомоги Ізраїлю на суму 15 млрд доларів, 1,2 млрд з яких буде спрямовано на розробку лазерної зброї "Залізний промінь" (Iron Beam) — перспективну систему спрямованої енергії для протиповітряної оборони, передає Responsible Statecraft.

Після введення в експлуатацію система Iron Beam може змінити ситуацію в обороноздатності Ізраїлю, що загострить тривалу кризу в секторі Газа, а також нормалізує використання лазерів на війні. Ба більше, США, схоже, зацікавлені в придбанні "Залізного променя" для своєї армії.

Що таке "Залізний промінь"?

Iron Beam являє собою систему спрямованої енергії, яка нейтралізує або збиває снаряди, що наближаються, за допомогою волоконного лазера. Її плюс у тому, що вона набагато дешевша в експлуатації, ніж система "Залізний купол", одна ракета-перехоплювач якої коштує близько 50 тис. доларів. Iron Beam може так само ефективно працювати по цілях без застосування дорогої артилерії, а винятково за рахунок електрики і створення лазерних променів. Як пояснював колишній прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт 2022 року, супротивники Ізраїлю можуть інвестувати десятки тисяч доларів у ракету, а Ізраїль може витратити всього два долари, щоб збити цю ракету.

Однак погана погода може знизити ефективність системи, а це означає, що Iron Beam, мабуть, найкраще використовувати в тандемі з системою "Залізний купол" для комплексної протиповітряної оборони.

Зростаючий інтерес до зброї спрямованої енергії

Ізраїльський "Залізний промінь" є проявом багаторічного інтересу урядів до систем, які можуть перетворювати хімічну або електричну енергію на випромінювану. Така зброя здатна пошкоджувати або знищувати цілі. Зброя спрямованої енергії, що діє на високих швидкостях, така як лазери, потужні мікрохвилі та променева зброя, створена для непомітного, швидкого і точного ураження загроз без артилерії.

Велика Британія нещодавно випробувала свою лазерну зброю DragonFire, яка, як повідомляється, може влучити в монету на відстані кілометра. У РФ є лазерна система "Пересвет", призначена для виведення з ладу супутників, і лазерна система "Задира", здатна збивати дрони. США щорічно витрачають близько 1 млрд доларів на розробку зброї спрямованої енергії (ОНЕ).

Очікуване введення в експлуатацію комплексу Iron Beam, за розгортання якого відповідає виробник Rafael Advanced Defense Systems, становить небезпеку в контексті тривалого руйнування Ізраїлем сектора Гази. Хоча "Залізний промінь" був створений для оборонних цілей, Ізраїль цілком може використовувати лазери в наступальних цілях. Справді, Ізраїль раніше застосовував експериментальні системи озброєння в секторі Гази, такі як Gospel і Lavender на базі штучного інтелекту.

ОНЕ пропонує дешеве і точне рішення для військових, які протистоять дронам та іншим повітряним загрозам. Але його руйнівні можливості сприяють ще більш небезпечному веденню війни в майбутньому.

Источник материала
Поделиться сюжетом