19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Криму почали висихати річки - еколог
У Криму почали висихати річки - еколог

У Криму почали висихати річки - еколог

У тимчасово окупованому Криму через слабкі опади почали висихати річки.

Про це у Фейсбуці повідомив експерт Кримськотатарського ресурсного центру, еколог Євген Хлобистов, передає Укрінформ.

"Лише в річці Малий Салгир спостерігається місячна норма, в інших – до 54% від цього показника, через що рівень води в деяких знизився, або зовсім річки почали висихати", - сказав він.

За словами експерта, це – природні процеси. "В Криму зараз відносно мала кількість опадів, паралельно зі штучних водосховищ воду забирають для повсякденних потреб. Окрема проблема – це забудова навколо річок, тому що зараз забудова має хаотичний, неврегульований характер й через забудову знищуються ці маленькі джерельця, які є елементами активного живлення річки”, – пояснив Хлобистов.

За його словами, на стан річок, в першу чергу, впливає кількість опадів.

"Забудова берегів річок, плюс сезонне зниження кількості опадів, а в Криму зниження будуть періодично виникати у зв’язку з глобально-кліматичними змінами, – річки будуть пересихати”, - зазначив він.

Окрім того, експерт нагадав, що в 2020 році в Криму пересохла більшість малих та середніх річок.

“Одна з найбільших річок Криму у 2020 році втратила своє існування – там сухе русло було, а за часів Івана Айвазовського є відповідна картина, де видно, як в гирло річки Бельбек заходять пароплави”, - нагадав він.

Хлобистов зазначив, що серед причин висихання річок є мілітаризація Криму, збільшення кількості постійного населення, нераціональний розподіл води між регіонами Криму.

Експерт підкреслив, що ситуація для кримчан з водою буде погіршуватися.

Раніше Євген Хлобистов у коментарі Укрінформу поінформував, що у Криму ситуація з водою погіршується щороку. На нестачу води на півострові також впливає сьогоднішнє природне обміління водосховищ та збільшення населення на півострові більш ніж на 50% з 2014 року.

Фото ілюстративне

Теги по теме
Крым Экология
Источник материала
Поделиться сюжетом