19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Україна приєдналася до міжнародного дослідження танення антарктичної криги
Україна приєдналася до міжнародного дослідження танення антарктичної криги

Україна приєдналася до міжнародного дослідження танення антарктичної криги

Україна приєдналася до міжнародного проєкту дослідження танення антарктичної криги. Про це 7 травня повідомили Міністерство освіти і науки України та Національний антарктичний науковий центр.

- Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) приєднався до великого міжнародного проєкту OCEAN:ICE – «Обмін між океаном і кріосферою в Антарктиді: вплив на клімат і Землю загалом». Він реалізується в межах програми «Горизонт Європа», що фінансується Європейською Комісією. До консорціуму також входять партнери з Великої Британії, яких фінансує Міністерство досліджень та інновацій цієї країни, - розповіли в МОН.

Проєкт триватиме до 31 жовтня 2026 року. Національний антарктичний науковий центр України заповнить деякі прогалини в польових даних завдяки використанню в Південному океані додаткового набору інноваційного обладнання – профілюючих (арго) буїв. 

- Це автономні океанографічні інструментальні платформи для підводних вимірювань. Вони не мають двигуна і не потребують постійного обслуговування судном чи людиною. Такі буї докладно вимірюють фізичні та хімічні параметри океану, наприклад, напрямок і швидкість течії, температуру та солоність води на різних глибинах. Ці дані допоможуть краще зрозуміти сезонний обмін між холодними водами моря Ведделла і відносно теплими водами центрально-західної частини Антарктичного півострова. Крім того, дослідники НАНЦ вивчатимуть вплив опадів (снігопаду і дощу) на баланс маси льоду шельфового льодовика, використовуючи регіональну модель атмосфери з високою роздільною здатністю, - пояснили в пресслужбі Міністерства освіти і науки.

Перевагами проєкту для України назвали додаткове фінансування для розвитку співпраці з іноземними вченими, а також розвиток дослідницьких можливостей українського судна «Ноосфера».

Національний антарктичний науковий центр та Данський метеорологічний інститут (DMI) подали заявку в вересні 2023 року й отримали додаткове фінансування в межах програми «Горизонт Європа», щоб долучити Україну.

  • Директор НАНЦ Євген Дикий: Простий романтик може потрапити до Антарктиди лише туристом.
  • Переможець екологічної Genius Olympiad: Мені боляче бачити сірі шматки землі серед вирубаних лісів.
Источник материала
Поделиться сюжетом