19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Україна - в пріоритеті: глава МЗС Латвії назвала теми сьогоднішньої зустрічі Ради ЄС
Україна - в пріоритеті: глава МЗС Латвії назвала теми сьогоднішньої зустрічі Ради ЄС

Україна - в пріоритеті: глава МЗС Латвії назвала теми сьогоднішньої зустрічі Ради ЄС

Допомога для України залишається пріоритетом Латвії, яка спрямовує на її підтримку до 1 відсотка ВВП країни, тож сьогодні Латвія братиме активну участь в обговоренні Українського плану реформ та відновлення в рамках Ради міністрів із зовнішніх справ.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком зустрічі Ради міністрів ЄС із зовнішніх справ (з питань розвитку) заявила міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У порядку денному зустрічі сьогодні кілька важливих тем. Перша – це допомога для України, яка також є пріоритетом для Латвії. Ми зараз спрямовуємо близько 1 відсотка від ВВП для допомоги Україні, надаємо їй широкий пакет підтримки. Міністри поглянуть на український план та Український фонд, на реформи, на здатність України підтримувати саму себе, а також здійснювати реформи з огляду на майбутнє розширення – її здатність виконувати зобов’язання країни-члена у майбутньому, а також (підтримувати) функціонування всієї країни», - сказала керівниця зовнішньополітичного відомства Латвії.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо ставлення до «інавгурації» Володимира Путіна, яка має відбутися сьогодні у Москві, представниця латвійського уряду наголосила, що жодна європейська країна не має брати участі у цьому дійстві.

«Наше послання є дуже чітким. Це голова держави-агресора, який порушив головні положення Хартії ООН. Це лідер, який переслідується МКС (Міжнародним кримінальним судом) за воєнні злочини, проти якого прокурор видав ордер (на арешт – ред.). Тож жодна країна не має брати участі, зовсім, навіть на рівні глав (дипломатичних) місій», - підкреслила Браже.

Як повідомлялося, сьогодні, 7 травня, у Брюсселі відбувається Рада міністрів ЄС із зовнішніх справ (з питань розвитку), однією з головних тем якої є розгляд Українського плану відновлення й реформ, що був представлений урядом України в рамках імплементації Українського фонду, – широкого пакету фінансової допомоги для України в обсязі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки. Надання такої допомоги обумовлено продовженням демократичних перетворень в Україні на її шляху до членства в ЄС.

Теги по теме
Украина Евросоюз МИД Украины помощь
Источник материала
Поделиться сюжетом