19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Україна відмовиться від готівки? Чи переводитимуть усі розрахунки в безготівку
Україна відмовиться від готівки? Чи переводитимуть усі розрахунки в безготівку

Україна відмовиться від готівки? Чи переводитимуть усі розрахунки в безготівку

Найближчим часом Україна не відмовлятиметься повністю від готівки – навіть попри те, що частка карткового розрахунку постійно зростатиме. Серед причин – відсутність необхідних умов цього. Зокрема, повного покриття країни інтернетом 4G.

Про це OBOZ.UA розповіла заступниця голови правління Глобус Банку Анна Довгальська. Вона зазначила: інша причина – незалежність готівки від електроенергії та інтернету. Що надзвичайно важливо у разі виникнення форс-мажорів.

"Монетам та паперовим купюрам, на відміну від електронних грошей, не потрібні ні електрика, ні інтернет, ні заряджений павербанк. І перші дні воєнної агресії нас переконали в тому, що принаймні в період форс-мажору оптимальне рішення — мати при собі і карту, і кеш", – сказала Довгальська.

Втім, визнала вона, говорити про повноцінне переведення розрахунків у безготівку сьогодні не доводиться. Адже в технічному плані повна відмова від кешу в Україні сьогодні нереальна .

"Для цього немає ні економічної, ні інфраструктурної готовності. Для того, щоб уся країна перейшла на безготівкові розрахунки, у нас щонайменше має бути інтернет 4G у найвіддаленішому селі", – пояснила заступниця голови правління Глобус Банку.

Ба більше, наголосила вона, Україна не єдина країна, яка не може здійснити 100%-й перехід на безготівкові розрахунки. "Жодна країна світу не здатна повністю відмовитися від готівки", – йдеться у повідомленні.

Водночас Довгальська визнала: часткове зниження частки готівкових розрахунків – вигідне. Причому насамперед економіці країни.

Річ у тім, пояснила вона, що в такому разі гроші залишаються в банківській системі, внаслідок чого ставки за кредитами знижуються. "Тобто чим більше безготівкових розрахунків, тим "дешевші" гроші в банках, і тим дешевші кредити", – резюмувала Довгальська.

Як повідомляв OBOZ.UA, не відмовлятимуться в Україні найближчим часом і від гривні заради переходу на євро. Адже, серед іншого, таким чином, Україна втратить можливість самостійно проводити відсоткову політику. І якщо бізнес-цикли в Україні та в єврозоні не співпадатимуть, це матиме низку негативних ефектів. Крім того, відмова від гривні унеможливить здійснення незалежної курсової політики.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом