19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українці стали активно просити міжнародного захисту в Польщі
Українці стали активно просити міжнародного захисту в Польщі

Українці стали активно просити міжнародного захисту в Польщі

До кінця березня 2024 року іноземці в Польщі подали майже 3000 заяв з проханням про міжнародний захист. Найбільшу групу заявників цього разу склали громадяни України.

Як повідомляє Yavp.pl з пoсиланням на сайт Департаменту у справах іноземців, у першому кварталі 2024 року кількість поданих заяв про міжнародний захист у Польщі зросла приблизно на 30% порівняно з аналогічним періодом минулого року. 
Найбільше таких заяв було подано громадянами Україна – 1,2 тис. На другому місці - білоруси (1 тис), а на третьому росіяни - 300 заяв.

Іноземцю надається міжнародний захист у Польщі (у формі статусу біженця або додаткового захисту), якщо йому чи їй загрожує переслідування або реальний ризик втрати життя чи здоров’я в країні походження.

У першому кварталі 2024 року Департамент у справах іноземців виніс 1,2 тис позитивних рішень про надання міжнародного захисту в Польщі. Найбільше таких отримали громадяни білорусі (670 осіб) та України (410 осіб). Цікаво, що міжнародний захист дали також 50 росіянам.

Якщо взяти відмови, то їх за перші 4 місяці поточного року отримало 400 іноземців. Найбільшу групу становили громадяни росії – 170 осіб, білорусі – 30 осіб та Єгипту – 30 осіб. Ще щодо майже 400 осіб провадження по поданих заявах було припинено. В основному це стосувалося громадян росії – 160 осіб, Таджикистану – 40 осіб, України – 25 осіб. Провадження найчастіше припиняються, коли іноземець залишає Польщу до винесення рішення.

Встановлений законом термін розгляду заяви про міжнародний захист зазвичай становить 6 місяців. У першому кварталі 2024 року середній час був приблизно на 1,5 місяця коротшим. Під час процедури надання статусу біженця іноземці можуть користуватися соціальною допомогою (включно з проживанням, харчуванням, медичним обслуговуванням), яку надає Департамент у справах іноземців, і навчальними курсами (включаючи вивчення польської мови). Заявники мають вибір: залишатися в осередках для біженців або жити самостійно за межами таких осередків.

Станом на 31 березня 2024 року соціальну допомогу отримувало майже 5,2 тис осіб, які попросили про міжнародний захист у Польщі, з них менше 700 перебували в осередках для біженців.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Источник материала
Поделиться сюжетом