19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В НБУ розповіли, що відбувається на валютному ринку України: чи варто скуповувати долари
В НБУ розповіли, що відбувається на валютному ринку України: чи варто скуповувати долари

В НБУ розповіли, що відбувається на валютному ринку України: чи варто скуповувати долари

Після переходу від фіксованого курсу до керованої гнучкості валютний ринок функціонує, дедалі більше орієнтуючись попит і пропозицію. Поточні ж курсові коливання є сезонними та не створюють небезпечного тиску. Загалом же ситуація на ринку досить контрольована. Відповідно, скуповувати долари зараз, сподіваючись збагатитися на них через деякий час, сенсу немає.

Про ситуацію на ринку розповів голова Нацбанку Андрій Пишний. Водночас він визнав: попри контрольованість ситуації, ризики для валютного ринку залишаються – адже країна перебуває у стані повномасштабної агресії.

"Ситуація досить контрольована, але ризики залишаються. Нам на голову падають такі ж бомби, як і решті українців. ... Нам не потрібно говорити про ризики, ми їх розуміємо та усвідомлюємо. Але наше завдання як Національного банку – забезпечити за будь-яких умов виконання нашого мандата. Це курсова та цінова стійкість. Поки що, мені здається, нам це вдається", – сказав Пишний.

При цьому він наголосив: поточні курсові коливання не повинні вганяти українців в паніку. Адже ті:

  • "пов'язані насамперед із факторами, які існували до війни, – сезонності";
  • не створюють небезпечного тиску.

"Валютний ринок після переходу від фіксованого курсу до керованої гнучкості функціонує, дедалі більше орієнтуючись на попит та пропозицію. Це саме те, чого ми прагнули", – розповів голова НБУ.

Яким буде курс долара

Водночас він не став говорити, якого курсу очікувати як у найближчій, так і у віддаленій перспективі. Причина – "Національний банк не дає ніколи прогнозів щодо курсу".

"Ми відповідаємо за курсову стійкість", – сказав Пишний.

Тим часом, на 7 травня НБУ оновив офіційний курс долара до 39,36 грн. Це:

  • на 4 коп. нижче, ніж днем раніше;
  • на 16 коп. нижче, ніж 1 травня.

Як повідомляв OBOZ.UA, разом з тим українці можуть купити стільки готівкової іноземної валюти, скільки їм потрібно – зокрема, доларів. Причому як у банках, так і в обмінниках, адже відповідні обмеження більше не діють.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом