19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В ОЗХЗ зробили обурливу заяву про використання хімзброї у війні в Україні
В ОЗХЗ зробили обурливу заяву про використання хімзброї у війні в Україні

В ОЗХЗ зробили обурливу заяву про використання хімзброї у війні в Україні

Попри те, що в ОЗХЗ заявили, що інформація про можливе застосування отруйних речовин в Україні є недостатньо обґрунтованою, водночас зазначили, що "ситуація залишається тривожною". Про це йдеться у коментарі організації від 7 травня.

Що заявили в ОЗХЗ

Секретаріат Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) відстежує ситуацію на території України від початку війни в лютому 2022 року у зв'язку з обвинуваченнями у використанні токсичних хімікатів як зброї.

І Росія, і Україна звинуватили одна одну та повідомили Організацію про можливе застосування хімічної зброї. Все офіційне листування держав-учасниць за такими твердженнями та звинуваченнями було розміщено на загальнодоступному вебсайті ОЗХЗ та регулярно оновлюється. Інформація, надана до цього часу Організації обома сторонами, а також інформація, що доступна Секретаріату, є недостатньо обґрунтованою,
– йдеться у повідомленні.

Водночас в організації запевнили, що ситуація залишається нестабільною і вкрай тривожною щодо можливого відновлення використання токсичних хімікатів як зброї.

Там додали, що всі заявлені запаси хімічної зброї у світі були знищені в липні 2023 року під контролем організації, але це "не означає, що хімічної зброї більше не існує".

"Для проведення будь-яких заходів, пов'язаних із заявами про використання токсичних хімікатів як зброї, Секретаріату ОЗХЗ потрібно було б офіційно отримати запит на проведення такої діяльності від держав-учасниць. Наразі Секретаріат не отримував жодного такого запиту про вжиття заходів", – заявляють в установі.

В ОЗХЗ наголосили, що "продовжують стежити за ситуацією" і підтримують зв’язок із зацікавленими державами-учасницями.

Що говорили в США щодо використання Росією забороненої хімічної зброї проти ЗСУ: коротко

  • Держдеп США офіційно заявив, що Росія використовує заборонену хімічну зброю на фронті й такі випадки не поодинокі.
  • Зокрема, російські військові використовують хімічну речовину хлорпікрин.
  • Як заявляють у зовнішньополітичному відомстві США, російські військові також використовують хімічні засоби для придушення заворушень. Такії дії порушують Конвенцію про заборону хімічної зброї.
Источник материала
Поделиться сюжетом