19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Вчені навчають штучний інтелект самостійно керувати авіацією США
Вчені навчають штучний інтелект самостійно керувати авіацією США

Вчені навчають штучний інтелект самостійно керувати авіацією США

На базі ВПС США «Едвардс» пройшли випробування нового винищувача X-62A (модифікованого F-16), керованого штучним інтелектом. Глава ВПС Френк Кендалл особисто був присутній на борту під час польоту, що наголошує на значущості та довірі до нової технології.

Винищувач VISTA продемонстрував швидкісні маневри зі швидкістю понад 880 км/год та навантаженнями у 5G. Випробування дозволили ШІ довести свою здатність керувати повітряним боєм, у тому числі наблизитися на відстань менш як 300 метрів до другого F-16, який пілотує людина.

Після завершення годинного польоту Кендал зазначив, що ШІ виявив достатньо здібностей, щоб можна було довірити йому прийняття рішень щодо застосування озброєнь у бою. Однак таке питання викликає серйозні побоювання серед експертів з контролю над озброєннями та гуманітарних організацій, які застерігають від передачі рішень про життя та смерть виключно датчикам та програмному забезпеченню.

Кендал підкреслив, що в системі завжди буде присутній людський контроль при застосуванні озброєнь. ВПС США планують до 2028 року створити флот із більш ніж 1 000 безпілотних військових літаків зі штучним інтелектом, що дозволить знизити ризики для життя пілотів та скоротити витрати на виробництво.

Источник материала
Поделиться сюжетом