20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
До зими ще треба дожити: що буде з енергетикою та відключеннями світла в Україні
До зими ще треба дожити: що буде з енергетикою та відключеннями світла в Україні

До зими ще треба дожити: що буде з енергетикою та відключеннями світла в Україні

На українців після серії масованих російських атак на енергетику чекають складні і літо, і зима. Енергетики вже розпочали підготовку до опалювального сезону 2024-2025 років, але перед тим, як почнуться холоди, енергосистема ще має витримати літню спеку. У цей період можливий дефіцит струму, а значить, у крайньому випадку, і відключення споживачів за графіками.

Як OBOZ.UA розповіла директорка з комунікацій НЕК "Укренерго" Марія Цатурян, Росія з 22 березня завдала суттєвих пошкоджень енергооб'єктам в Україні. "Якщо говорити про наступну зиму, то я б сказала, що нам потрібно ще пережити досить складне літо, що попереду", – попередила представниця компанії.

Вона нагадала, що літній період, як і зимовий, також відрізняється максимальними навантаженнями на енергосистему. "Температура повітря зростає і, відповідно, в країні зростає споживання, люди активно користуються пристроями, що охолоджують, кондиціонерами", – зазначила спеціалістка.

За таких умов українським електростанціям, які зазнали пошкоджень, буде складно покрити дуже високе споживання. Саме тому в спекотні періоди можливий дефіцит в енергосистемі.

"Ми його (дефіцит. – Ред.) плануємо покривати за рахунок не лише українського виробництва, а й за рахунок імпортної електроенергії з Європи. Також, оскільки ми є невід'ємною частиною європейської енергосистеми, "Укренерго" має можливість залучати аварійну допомогу з країн Європейського. Союзу. Це таке аварійне постачання в кризові періоди, коли потрібно терміново збалансувати енергосистему. До такого заходу ми доволі часто зараз вдаємося і сьогодні вранці це було не виключення, ми брали аварійну допомогу з країн сусідів", – розповіла Цатурян.

Як уже пояснював голова "Укренерго" Володимир Кудрицький, якщо такі заходи не допомагатимуть і дефіцит збережеться, запроваджуватимуть графіки відключень для промисловості. А от світло в квартирах і будинках українців можуть відключити лише в останню чергу як крайній захід. До нього вдадуться лише у разі зростання дефіциту струму – тобто якщо споживачі не будуть достатньо ефективно економити.

При цьому поки що повністю оцінити наслідки атак РФ на українські об'єкти неможливо, адже в Україні продовжується ліквідація наслідків масової атаки 8 травня. "Тільки потім можна буде можна буде оцінити, яку шкоду завдав ворог, – після того, як відповідні служби, ДСНС зроблять свою роботу", – пояснила Цатурян.

Коментувати можливість зростання тарифів на світ Цатурян не стала. Це питання входить до компетенції не "Укренерго", а уряду.

Підготовка до зими вже розпочалася: що кажуть у Кабміні

Штаб з підготовки до осінньо-зимового періоду 2024-2025 років провів своє перше засідання 8 травня саме після чергового обстрілу Росією української енергетики. "Наша мета – подолати наслідки російського терору, модернізувати та адаптувати систему паливно-енергетичного комплексу до нових викликів, зробити так, щоб восени та взимку в будинках українців було світло та тепло ", – повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, перед штабом стоїть одразу кілька ключових викликів. Це:

  • Масштаби руйнувань

В Україні знищено чи пошкоджено понад 800 об'єктів теплопостачання. Втрачено до 8 ГВт енергогенерації. Щоб відновити втрачене, потрібно близько 1 млрд доларів, підрахував Шмигаль.

  • Потреба збільшення допомоги від партнерів

Цей виклик безпосередньо випливає з першого пункту. Станом на початок травня у Фонді підтримки енергетики України було зібрано понад 410 млн євро. Також стартує нова програма USAID для української енергетики вартістю 190 млн. доларів. "Нам потрібно подвоїти зусилля щодо залучення ресурсів", – заявив глава уряду.

  • Фінансово-економічний стан підприємств енергетики та теплопостачання.

Міненерго та Мінінфраструктури вже затвердили графіки ремонтів енергетичних об'єктів та кроків щодо посилення їхнього захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років. "Потребує дієвих механізмів рішення", – сказав Шмигаль. Вдаватися до подробиць цього пункту плану він не став.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні перший етап підвищення тарифу на електроенергію можуть провести вже 2024 року. Усього їх буде кілька, кажуть у Держенергонагляді.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом