20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Китай використовує конфлікт в Газі для налаштування негативної громадської думки проти США — Bloomberg
Китай використовує конфлікт в Газі для налаштування негативної громадської думки проти США — Bloomberg

Китай використовує конфлікт в Газі для налаштування негативної громадської думки проти США — Bloomberg

Китай використовує конфлікт в Газі для налаштування негативної громадської думки проти США — Bloomberg

Пекін критикує США за відправку зброї в зону конфлікту.

Минулого тижня високопоставлений китайський дипломат дорікнув США в Організації Об'єднаних Націй за блокування резолюції, яка б підтримала заявку палестинців на членство в ООН, заявивши, що це "зруйнувало десятиліттями втілювану мрію палестинського народу". Заява посла Фу Конга могла виглядати як ще одна антиамериканська риторика.

Але американські чиновники й експерти кажуть, що вона вписується в більш важливу картину — дедалі активніші зусилля Китаю, спрямовані на те, щоб налаштувати громадську думку в країнах, що розвиваються, проти США після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, використовуючи війну в Газі в якості клину, повідомляє Bloomberg.

Американські чиновники та експерти стверджують, що Китай використовує глобальне обурення зростанням кількості загиблих у Секторі Гази й жахливою гуманітарною ситуацією як нову тактику у своєму довготривалому прагненні набрати бали проти Вашингтона в ООН і в Інтернеті. Один високопоставлений американський чиновник додав, що Китай використав Газу як засіб, щоб спробувати зобразити Америку як головного винуватця глобальної нестабільності, одночасно просуваючи себе як силу, що бореться за мир.

Ці зусилля поширюються і на розпалювання інакомислення всередині країни. У квітні британський Інститут стратегічного діалогу заявив, що мережа прокитайських операторів Комуністичної партії, відома як Spamouflage, використовує акаунти, що видають себе за американців правого спрямування і націлені на війну в Газі, щоб розпалити внутрішні розбіжності в США.

Сі Цзіньпін й Владімір Путін об'єдналися, щоб кинути виклик світовому порядку на чолі зі США, які, як вважає Пекін, намагаються стримувати його розвиток. Їхні відносини "без обмежень" стали об'єктом підвищеної уваги після вторгнення Кремля в Україну, а США неодноразово тиснули на Пекін з вимогою засудити війну, пише агентство.

Цей конфлікт також став точкою напруги у відносинах між Вашингтоном і деякими країнами Глобального Півдня. Такі країни, як Бразилія, Індонезія, Індія та Туреччина, відкинули спроби США заручитися їхньою допомогою для підтримки України, і ця позиція зараз знаходить відлуння в їхньому небажанні стати на бік Ізраїля після нападу ХАМАСу.

У боротьбі за глобальний вплив Вашингтон також активізував зусилля, спрямовані на завоювання країн Глобального Півдня. Американські дипломати роз'їхалися по всьому світу, переконуючи, що меншим і біднішим країнам слід остерігатися китайської підтримки. 

"Давайте будемо чесними — попри всю риторику, ми всі знаємо, що Росія і Китай не роблять нічого дипломатичного для досягнення тривалого миру", — заявила посол США Лінда Томас-Грінфілд на засіданні Ради Безпеки в березні.

Нагадаємо, що раніше агентство Bloomberg зазначило в чому полягають основні розбіжності між Китаєм та США. Між Пекіном і Вашингтоном існує безліч розбіжностей — від Тайваню до прав людини й допомоги Росії — але найбільш небезпечною є претензія Китаю на володіння практично всім Південно-Китайським морем, де знаходиться велика кількість вуглеводнів.

Источник материала
Поделиться сюжетом