20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Міністерство розвитку громад і територій перезапустить портал про реформу децентралізації в Україні
Міністерство розвитку громад і територій перезапустить портал про реформу децентралізації в Україні

Міністерство розвитку громад і територій перезапустить портал про реформу децентралізації в Україні

У Києві представили візію проєкту — це буде якісна платформа для комунікації між громадами, державою та донорами.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України перезапустить портал Decentralization.gov.ua — головне джерело інформації про перебіг реформи децентралізації в Україні. Візію майбутного порталу, який пройде повну реновацію, сьогодні представили у Києві.

Як пояснила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна, річ у тому, що старий портал, який існував з 2014 року, був не зовсім правильно документально оформлений. Але зараз його фактично повернули у державну власність і планують повністю переформатувати та вдосконалити.

«Десь рік тому ми з’ясували, що сам портал, який знаходиться на державному домені decentralizacia.gov.ua, фактично не має жодного стосунку до держави. Він із самого початку був зареєстрований Вінницькою міською радою, яка володіла доменом. За підтримки наших друзів зі швейцарського посольства фінансувалась робота редакторів та журналістів сайту. За підтримки «Говерли» (проєкт USAID HOVERLA) фінансувалися сервери команди. А наповнення порталу здійснювалося у форматі толоки — різні проєкти, різні ініціативи, маючи певні завдання для просування реформи децентралізації, розміщували окремі розділи, банери на цьому порталі. Він жив, розвивався і за ці роки він став ключовим джерелом інформації про те, якою взагалі реформа децентралізації в Україні», — пояснила Олександра Азархіна.

Тобто портал, по суті, всі ці роки не погано виконував свою функцію, каже вона. Але команда Міністерства як одного з ключових стейкхолдерів реформи децентралізації вирішила, що не може такий важливий портал бути фактично нелегальним і почали працювати над його переоформленням у держвласність.

«Ми проаналізували доступи до серверів і нарешті отримали їх. А також фактично ми розпочали процес повного перезапуску цього порталу, — продовжила вона. — Які ми ставимо собі завдання? Найбільше, що мене тривожило, коли ми говорили про попередній портал, це те, що він не був легалізований. Фактично це була просто сторінка в інтернеті, яку наповнювали люди без обов’язків, без відповідальності — активісти. Таке недопустимо, якщо мова про серйозний державний ресурс. Якщо ми беремося за цей сайт, нам треба розробити правила. Ми не хочемо просто створити ще один сайт. Ми хочемо запустити портал, який буде інститутом з конкретним статутом, з наглядовою радою. Ми хочемо, щоб цей сайт не просто був у повітрі, а був співвласністю всіх нас як стейкхолдерів реформи децентралізації».

Олександра Азархіна переконана, цей портал буде фактично інституцією, яка належатиме всім громадам та стейкхолдерам децентралізації і не залежатиме від будь-яких кадрових ротацій у профільному міністерстві. Фактично це буде і комунікаційна платформа, і профільна бібліотека, і новинний ресурс водночас.

Візію оновленого порталу обговорили під час його презентації. Оновлений ресурс не лише висвітлюватиме хід реформи, а й матиме низку інструментів відкритої взаємодії між органами місцевого самоврядування, донорами та державними установами, бібліотеку з профільними матеріалами та додаткові панелі інтеграції з державними проєктами.

Згідно із затвердженим графіком, дизайн-систему порталу почнуть розробляти у вересні 2024 року. Проте головна айдентика уже розроблена — це синьо-жовті значки, які символізують децентралізацію та цілісність водночас.

Кожна громада матиме там свій персональний кабінет, за допомогою якого зможе висвітлювати свою діяльність.

«В громад буде можливість зробити свої акаунти і самостійно вносити ту інформацію, за яку вони несуть відповідальність. В головній стрічці новин з’являтимуться якісь важливі речі, наприклад, перемога громади в якомусь міжнародному конкурсі. Але загалом громади зможуть самі управляти своїм ресурсом», — сказала радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан, висловивши також побажання, щоб портал мав також спеціальну версію з інтерфейсом для людей з вадами зору.

Портал розроблятимуть упродовж року і планують запустити у червні 2025 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом