20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Моторошні секрети Роанок: нові розкопки наблизили археологів до розгадки "втраченої колонії"
Моторошні секрети Роанок: нові розкопки наблизили археологів до розгадки "втраченої колонії"

Моторошні секрети Роанок: нові розкопки наблизили археологів до розгадки "втраченої колонії"

Колонія Роанок, століттями породжувала спекулятивні теорії: в якийсь момент всі її жителі просто зникли між 1587 та 1590 роками, не залишивши жодних слідів.

Нові відкриття археологів з The First Colony Foundation, можуть допомогти розкрити таємницю колонії Роанок, відому загадковим зникненням її жителів. Досі нікому не дізнався, яка доля насправді спіткала понад сотню поселенців, пише HeritageDaily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У XVI столітті сер Волтер Рейлі здійснив дві експедиції, щоб принести англійську присутність на майже недослідженій території Північної Америки. Його головною метою було закріпити позиції Англії в цьому новому світі та підірвати іспанські інтереси у Вест-Індії.

Перша спроба відбулася у 1585 році на острові Роанок, розташованому на території сучасного округу Дер, Північна Кароліна. Попри початкові повідомлення про дружню взаємодію з місцевим корінним населенням, відомим як секотан, колонія зіткнулася з численними проблемами, включаючи нестачу необхідних припасів. Зрештою, ці труднощі призвели до занедбання поселення у 1586 році.

Рейлі зробив другу спробу в 1587 році, цього разу в околицях Чесапікської затоки. Однак, повернувшись до колонії у 1590 році, він знайшов її безлюдною, без жодних слідів поселенців.

Нещодавні розкопки, зокрема в Єлизаветинських садах у Мантео, принесли унікальні знахідки. Археологи виявили сліди садиби, що належала громаді, відомій як "алгонкське село Роанок", яка приймала англійських поселенців під час їхньої першої експедиції у 1584 році.

У березні 2024 року під час розкопок виявили уламки алгонкійського глиняного посуду, датовані 1500-ми роками, а також перстень з мідного дроту, який, як вважають, носив алгонкійський воїн. Наявність цих артефактів свідчить про значний рівень взаємодії та торгівлі між поселенцями та корінним населенням.

Доктор Ерік Клінгельхофер, віце-президент з досліджень Фонду "Перша колонія", відзначив важливість цих знахідок. Він розповів, що близькість домашнього гончарного посуду та індіанських прикрас вказує на наявність поселення, підтверджуючи існуючі теорії про планування та структуру села.

Попередні розкопки показали, що поселення, ймовірно, мало оборонний частокіл, з окремими ділянками для різних соціальних класів. Останні знахідки забезпечують подальше підтвердження цих теорій, збагачуючи наше розуміння життя в селі Роанок.

Важливо Моторошне відкриття в резиденції Гітлера: вчені знайшли останки п'яти людей у Вовчому лігві (фото)

Улітку 2024 року заплановані подальші дослідження на сусідньому Національному історичному заповіднику Форт-Рейлі. Науковці сподіваються знайти додаткові докази, які допоможуть розгадати таємницю долі колоністів і глибше зрозуміти цей період історії.

Раніше Фокус писав про неочікуваний спосіб комунікації племен Чако. У давнину, задовго до смартфонів та месенджерів, мешканці каньйону в Нью-Мексико мали власну версію сповіщення.

А також ми розповідали про поселення культури Вінча площею 13 гектарів. За оцінками йому близько 7 тисяч років.

Источник материала
Поделиться сюжетом