20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
МЗС Естонії викликало російського дипломата через приглушення GPS
МЗС Естонії викликало російського дипломата через приглушення GPS

МЗС Естонії викликало російського дипломата через приглушення GPS

Міністерство закордонних справ Естонії у зв'язку зі збоями в роботі GPS поблизу російського кордону, які останнім часом почастішали, викликало тимчасового повіреного у справах РФ Ленара Салімулліна.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє естонський мовник ERR.

"Втручання Росії в супутникову навігацію з часом посилилося, воно сіє плутанину і сильно впливає на цивільну авіацію. Своєю діяльністю Росія порушує правила радіозв'язку Міжнародного союзу електрозв'язку (ITU), згідно з якими заборонено створювати такі перешкоди, ми передали це повідомлення і тимчасовому повіреному в справах РФ", - заявив міністр закордонних справ Маргус Цахкна.

За його словами, глушіння сигналу GPS є одним з елементів гібридної діяльності Росії, яка «порушує наше нормальне життя і становить загрозу безпеці союзників, так само як інциденти із застосуванням насильства, кібератаки та кампанії з дезінформації».

На думку глави естонського МЗС, заглушуванням сигналу GPS Росія завдала серйозних збитків авіасполученню в Балтійському регіоні, найяскравішим проявом якого є призупинення польотів між Гельсінкі та Тарту.

Повідомляється також, що Цахкна говорив про небезпеку глушіння сигналу GPS з представниками країн-членів ЄС та союзниками по НАТО, причому минулого тижня це питання було порушено Північноатлантичною радою.

Гібридна діяльність Росії є зростаючою проблемою в Європі та інших країнах. Цього тижня кілька європейських країн викликали високопоставлених російських дипломатів у зв'язку з гібридними та кібератаками з боку РФ.

Як повідомлялося, в останні місяці Росія почала масово глушити сигнали GPS поблизу своїх західних кордонів. Зокрема літак компанії Finnair, який прямував з Фінляндії до Естонії, не зміг приземлитися в аеропорту Тарту через перешкоди GPS з боку Росії. Екіпаж був змушений повернути літак до Гельсінкі.

Після цього фінське Агентство транспорту та зв'язку Traficom стверджувало, що глушіння сигналів GPS над Балтійським морем «найімовірніше» є побічним ефектом боротьби Росії з безпілотниками.

Теги по теме
Россия Эстония
Источник материала
Поделиться сюжетом