20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Польський суддя шукає притулку в Білорусі: політичні переслідування або стратегія?
Польський суддя шукає притулку в Білорусі: політичні переслідування або стратегія?

Польський суддя шукає притулку в Білорусі: політичні переслідування або стратегія?

Польський суддя Томаш Шмідт став об’єктом уваги після того, як він заявив про бажання отримати притулок в Білорусі через те, що, за його словами, став об’єктом переслідувань та погроз у власній країні через свою політичну позицію.

Передають місцеві ЗМІ.

На пресконференції в Мінську Томаш Шмідт, суддя 2-го відділення воєводського адміністративного суду Варшави, заявив, що вимушено виїхав із Польщі, тому що “зазнавав переслідувань і погроз за самостійну політичну позицію”.

Він висловив “незгоду з політикою і діями влади” Польщі, які, на його думку, під впливом США і Великобританії “ведуть країну до війни”.

А Лукашенка назвав “дуже мудрим керівником”.

Раніше він обіймав різні посади в судовій системі та органах юстиції Польщі. Був керівником юридичного відділу в Національній раді суддів Польщі.

Судячи з усього, підґрунтя дій судді пов’язане з політичними змінами в Польщі після зміни уряду минулого року.

Шмідт ще кілька років тому засвітився в гучному скандалі. ЗМІ писали, що він входив до групи суддів, пов’язаних із тодішнім заступником міністра юстиції Польщі Лукашем Пебяком. Вони знаходили компромат на суддів, які виступали проти судової реформи уряду партії “Право і Справедливість”, а потім зливали у відкритий доступ.

Торік ПіС зазнала поразки на виборах і втратила владу. Не виключено, що Шмідт злякався, що тепер йому згадають скандал зі зливом компромату на суддів.

Источник материала
Поделиться сюжетом