20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Призвів до скасування податків: як "батько" залізниці наповнив скарбниці давніх греків
Призвів до скасування податків: як "батько" залізниці наповнив скарбниці давніх греків

Призвів до скасування податків: як "батько" залізниці наповнив скарбниці давніх греків

Шлях з Егейського до Іонічного моря займав приблизно 340 кілометрів, що в давнину було важким випробуванням для греків. Проте вони розв'язали проблему, побудувавши 6-кілометровий шлях, який з’єднував два моря.

Задовго до винайдення сучасних автомагістралей і каналів, стародавні греки знайшли рішення для полегшення небезпечної подорожі кораблів між двома морями: Іонічним та Егейським. Цим рішенням став Діолк — дорога з кам'яним покриттям, побудована ще в 600 році до нашої ери, пише Arkeonews.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Кораблі, які вирушають у подорож з Іонічного моря в Егейське, мали пройти маршрут довжиною приблизно 340 км навколо півострова Пелопоннес, сповнений небезпечних штормів і невизначеності. Щоб уникнути небезпек, греки побудували Діолк — шлях, що простягнувся через Коринфський перешийок, з'єднуючи два моря.

Археологічні знахідки свідчать про те, що човни або вантаж, а можливо, і те, і інше, вантажили на колісні конструкції і тягнули через перешийок цією дорогою. Цікаво, що частина цієї дороги мала спеціально прокладені колії, які вважаються одними з найдавніших форм залізниць, відомих в історії.

Доктор Георгіос Спіропулос, експерт з античної історії, описує Діолк як першу систематичну спробу полегшити транспортування товарів і військових кораблів між двома затоками. Цей шлях став монументальним технологічним досягненням та пролягав паралельно сучасному Коринфському каналу. Залишки Діолку і сьогодні можна побачити в деяких районах навколо Коринфа.

Кораблі прибували на один кінець Діолка, де раби за допомогою величезних канатів витягували судна на дерев'яні рами. Щогли та рухомі частини кораблів, ймовірно, знімали, щоб полегшити їхню подорож. Потім за допомогою масивних лебідок судна розвертали і затягували на залізну ходову частину, на якій кораблі транспортували до протилежної сторони.

Важливо Резиденція фараона в Синайській пустелі: вчені знайшли споруди часів Тутмоса Великого (фото)

Цей шлях активно використовували впродовж століть, приблизно до середини I ст. н. е., оскільки, як підрахували вчені, перевезення корабля з одного моря в інше займало близько 3-х годин. Вважається, що Діолк став основним джерелом доходів Коринфу: в місті навіть скасували податки.

Раніше Фокус писав про артефакти з Міста Давида, які підтвердили події з Біблії.

Також ми розповідали про скарб середньовічних монет, знайдених у Швеції. Дослідники знайшли їх у могилі молодого чоловіка, який жив майже тисячу років тому.

Источник материала
Поделиться сюжетом