20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росіяни вивезли близько 60% гармат з однієї з найбільших баз, — OSINT-аналітик
Росіяни вивезли близько 60% гармат з однієї з найбільших баз, — OSINT-аналітик

Росіяни вивезли близько 60% гармат з однієї з найбільших баз, — OSINT-аналітик

Супутникові знімки показали, що за час повномасштабного вторгнення РФ в Україну російська армія спустошила запаси своєї буксированої артилерії.

Росіяни виснажили одну із найбільших баз зберігання буксированих артилерійських установок "Лесной городок". Про це свідчать дані із супутникових знімків за 2020 та 2024 роки, які порівняв OSINT-аналітик High Marsed у своєму акаунті у соцмережі X.

Оновлені зображення показують, що ЗС РФ вилучили близько 60% установок, які зберігалися. Решта з тих, що залишилися, за даними OSINT-аналітика, може бути непридатною.

  • 122-мм гаубиці Д-30 (жовтий);
  • 100-мм протитанкові гармати MT-12/T-12 (зелений);
  • 152-мм гармати 2A36 (червоний);
  • 52-мм гаубиці 2A65 (помаранчевий);
  • 122-мм гаубиці М-30 (фіолетовий).
До березня 2024 року залишилося лише трохи М-30 і Д-30
Фото: In Factum
Майже всі гармати були переміщені або вивезені
Фото: In Factum

Згідно з третім знімком, що нижче, можна дійти до висновку, що гармат у 2024 році порівняно з 2020 роком побільшало. Однак більшість буксированих гармат – це переміщені з інших складів 122-мм гармати М-30 часів Другої світової війни. High Marsed стверджує, що наразі вони, ймовірно, майже непридатні, оскільки не можуть використовувати сучасні снаряди. Водночас OSINT-аналітик допускає, що росіяни ще мають обмежений запас відповідних снарядів.

Фото: In Factum

High Marsed прогнозує, що склади з гарматами Д-30, МТ-12 і Д-1/Д-20 будуть повністю спустошені впродовж цього року, а тому наприкінці 2024 року база зберігання "Лесной городок" матиме лише близько 400 одиниць установок. Більшість з них не підлягатиме відновленню. Здебільшого це будуть М-30.

Нагадаємо, 8 травня радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що окупанти розбудували військову базу та полігон між окупованим селом Новопетрівка та селом Куликівське Бердянського району на кордоні Донецької області.

4 травня Україна могла вперше знищити установки "Іскандер-М" у тимчасово окупованому Криму. Супутникові знімки зафіксували кілька вогнищ займання на місці дислокації цих установок.

Источник материала
Поделиться сюжетом