20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Російський слід вибухів на марафоні в Бостоні та розстріл ізраїльтян на Олімпіаді: найгучніші та найжорстокіші теракти під час змагань
Російський слід вибухів на марафоні в Бостоні та розстріл ізраїльтян на Олімпіаді: найгучніші та найжорстокіші теракти під час змагань

Російський слід вибухів на марафоні в Бостоні та розстріл ізраїльтян на Олімпіаді: найгучніші та найжорстокіші теракти під час змагань

Інформація про можливий теракт на Олімпіаді в Парижі влітку 2024 абсолютно не виглядає надуманою, якщо подивитися на напружену обстановку у світі та історію, де спортивні змагання були затьмарені кривавими розбірками. Найяскравішими прикладами є захоплення заручників і вибух на Іграх 1972-го та 1996 року, а сама столиця Франції здригалася буквально у 2015-му, коли поблизу стадіону "Стад-де-Франс" підірвався терорист-смертник.

OBOZ.UA вирішив згадати найгучніші та найсвіжіші теракти у світовому спорті.

Теракт проти Ізраїлю на Олімпіаді-1972

5 та 6 вересня 1972-го стали чорними днями у світовому спорті. Кривавий теракт із захопленням заручників на Олімпіаді у ФРН у газетах називали "Мюнхенською різаниною". Через вкрай слабкі заходи безпеки в олімпійському селі та погано сплановану рятувальну операцію жертвами палестинських терористів з "Чорного вересня" стали 11 членів збірної Ізраїлю та поліцейський.

Відсутність озброєної охорони непокоїла голову делегації Ізраїлю Шмуеля Лалкіна. Він здивувався, коли його команду поселили в ізольованій частині села у невеликому будинку біля воріт, що робило його вразливим для нападу ззовні. Німці запевняли, що вживуть особливих заходів безпеки щодо його збірної, але, як показали подальші події, це були лише слова.

За п'ять днів до закриття Олімпіади, вранці 5 вересня вісім озброєних палестинських терористів з групи "Чорний вересень" безперешкодно увірвалися до збірної Ізраїлю. Суддя по боротьбі Йосеф Гутфройнд почув звуки дверей, що відкриваються, і підняв тривогу, побачивши озброєних людей у балаклавах. Поки рефері тримав двері, його колега, суддя з важкої атлетики Тув'є Сокольські, встиг розбити скло та втекти.

А суддя боротьби Моше Вайнберг спробував відбитися від терористів. Його не зупинило навіть вогнепальне поранення в щоку. Вже стікаючи кров'ю, Вайнберг накинувся на терористів, нокаутувавши одного з них і порізавши іншого, що дало час борцю Гаді Цабарі бігти через підземний гараж. Однак сам Моше відразу був убитий. Його тіло знайшли біля дверей комплексу житлового блоку №31 о 5:00. І за півгодини офіцери мюнхенської поліції підняли тривогу.

Також було вбито в селі ветеран Шестиденної війни важкоатлет Йосеф Романо, який поранив одного з палестинців, але у відповідь був кастрований і зазнав інших страшних тортур. Зайнявши оборону в захопленій будівлі, терористи вимагали звільнити 234 палестинці, які перебувають в Ізраїлі, двох німецьких радикалів і 16 ув'язнених із в'язниць Західної Європи і переправити їх до Єгипту.

Терористи обіцяли почати вбивати заручників до полудня, якщо їхні вимоги не будуть виконані. І хоча уряд Голди Меїр відмовився виконати умови, оскільки це є стимулом для подальших атак на ізраїльтян, міністр внутрішніх справ ФРН Ганс-Дітріх Геншер продовжував переговори до вечора.

О 18:00 терористи зажадали літак для вильоту з заручниками до Каїра. Домовилися, що виліт буде із військового аеродрому Фюрстенфельдбрука, де німці планували рятувальну операцію. При цьому ізраїльському спецназу було відмовлено в участі у звільненні заручників, хоча він мав певний досвід.

Тоді як силовики ФРН до бою з терористами, яких доставили на аеродром вертольотами, виявилися не готові. По початковому плану в літаку мали знаходитися переодягнені в членів екіпажу німецькі поліцейські, але перед прибуттям бойовиків вони втекли. У результаті снайперам нічого не залишалося, як відкрити вогонь по терористах на злітно-посадковій смузі.

Але через погану видимість почалася запекла перестрілка, яка обернулася загибеллю всіх 9 заручників та поліцейського на диспетчерській вежі. Терористи встигли розстріляти атлетів і висадити в повітря один з вертольотів з олімпійцями, які були зв'язані і не могли втекти. У ході "рятувальної" операції ФРН п'ятеро бойовиків було вбито, а трьох – заарештовано.

Але вже 29 жовтня терористів звільнили після того, як "Чорний вересень" захопив літак "Люфтганзи" і вимагав відпустити вбивць. Ізраїль відповів на звільнення терористів операціями "Весна молодості" та "Гнів Божий", у ході яких Моссад вистежив та знищив двох звільнених терористів та деяких підозрюваних у підготовці теракту.

Як пізніше згадував футболіст Володимир Онищенко, організатори наступних Ігор зробили висновки з мюнхенських подій: "У Монреалі в 1976-му заходи безпеки були безпрецедентними. На вході в олімпійське село всіх піддавали ретельному огляду. На кожному кроці – співробітники служб безпеки. А якщо ми кудись виїжджали, наш автобус обов'язково супроводжували дві поліцейські машини – попереду та ззаду, а найчастіше зверху ще кружляв вертоліт".

Вибух у парку Атланти-1996

Але яких би заходів безпеки не вживали на наступних Іграх, змагання в 1996 році в Атланті теж були затьмарені атакою терористів. У ніч проти 27 липня вибуховий пристрій спрацював прямо в парку Століття Олімпіади, де зібралися натовпи фанатів, щоб послухати виступ зірок естради.

Одна людина загинула внаслідок вибуху, ще одна померла від серцевого нападу, а понад 110 присутніх було поранено. Насправді жертв могло бути набагато більше, якби не охоронець Річард Джуелл, який під час обходу виявив рюкзак із трьома трубчастими бомбами, попередив поліцію та охорону парку, а потім активно допомагав евакуювати людей з району до вибуху бомби.

Проте американські силовики, які перебували після інциденту під величезним пресингом, мало не зробили з героя злочинця, повісивши на охоронця організацію теракту. У ФБР Джуелла назвали підозрюваним номер один. Але швидко закрити розслідування не вдалось. А бідного охоронця почали цькувати у ЗМІ.

Знайти справжнього злочинця вдалося лише через рік. Ним виявився такий собі Ерік Рудольф, який належав до однієї з мормонських сект. Але перед тим, як його заарештували, Рудольф встиг вчинити ще кілька схожих терактів. Джуелл був реабілітований, губернатор Джорджії публічно подякував йому від імені штату за порятунок життя людей на Олімпійських іграх.

Проте переслідування поліції, ФБР та преси ледь не зламало йому життя, тому колишній охоронець подав до суду за наклеп на засоби масової інформації. У результаті NBC News виплатило Джуеллу за позовом 500 тисяч доларів. Також довелося виписувати чеки CNN та New York Post, але сума не розголошувалась.

Вибух в Атланті так розбурхав світ, що під час церемонії закриття Олімпіади-1996 президент Міжнародного олімпійського комітету Хуан Антоніо Самаранч вперше не сказав, що це були найкращі Ігри в історії, а у своїй промові приділив увагу загрозі тероризму і закликав вшанувати пам'ять жертв теракту в Атланті, а також ізраїльських спортсменів, які загинули в Мюнхені-1972.

Розстріл автобуса на Кубку Африки

10 січня 2010 року в столиці Анголи мало стартувати велике футбольне свято – Кубок африканських націй. Але за два дні до початку він був затьмарений стріляниною та вбивством. 8 січня на кордоні Республіки Конго та Анголи стався жорстокий напад на автобус, який перевозив збірну Того.

В ангольській провінції Кабінету автобус з командою зазнав несподіваного обстрілу з кулемета та автоматів, який тривав не менше 20 хвилин. Водія вбили на місці, а перелякані пасажири намагалися сховатись під сидіннями. 10 охоронців, які супроводжували футболістів на Кубок Африки, відкрили вогонь у відповідь по нападникам.

"Нас розстрілювали, як бродячих собак, і ми були змушені ховатися за кріслами і 20 хвилин лежати на підлозі автобуса, щоби у нас не потрапили кулі", – заявив півзахисник Того Томас Доссеві, який виступав за французький "Нант".

Крім водія, внаслідок перестрілки загинули помічник головного тренера Того Амелете Абало та прес-аташе Станіслас Оклоо. 8 січня їх було доставлено до лікарні у критичному стані, але лікарі не змогли їх врятувати. Ще семеро людей отримали поранення, з футболістів – воротар Коджові Обілале та захисник Серж Акакпо.

Нападник "Манчестер Сіті" та капітан Того Еммануель Адебайор зізнався, що пережив найгірший момент у своєму житті: "Ніхто не міг заснути після того, що трапилося з нами". Проте футболісти хотіли залишитися та грати у Кубку націй на згадку про загиблих. Але прем'єр-міністр Того Жільбер Унбо вимагає від гравців негайно повернутися додому з міркувань безпеки.

Відповідальність за теракт взяла на себе сепаратистська організація "Фронт за визволення анклаву Кабінету". Її лідер Родрігеш Мінгаш пригрозив продовженням силових акцій у провінції, зажадавши скасувати матчі КАН у регіоні. При цьому Мінгаш пояснив напад на автобус тим, що його супроводжували ангольські військові, по яких завдали удару. Проти футболістів вони нічого не мали...

Саморобні "вбивці" на Бостонському марафоні

15 квітня 2013 року брати Царнаєви влаштували теракт у США під час знаменитого Бостонського марафону. У зоні глядачів на фініші дистанції з інтервалом у 12 секунд сталося два потужні вибухи, внаслідок яких загинули троє людей, у тому числі восьмирічний хлопчик. Ще понад 280 присутні отримали поранення різної тяжкості, зокрема, втратили кінцівки. А в сусідніх будівлях повибивало шибки.

За повідомленнями поліції та лікарів, саморобні бомби були начинені кульками від шарикопідшипників та цвяхами, щоб зробити вибух ще більш руйнівним. А до Бостонської дитячої лікарні з місця теракту було доставлено не менше восьми дітей, зокрема, дворічний хлопчик із тяжкою травмою голови та дев'ятирічна дівчинка із серйозним пораненням ноги.

Після розгляду доказів, фото та відеоматеріалів очевидців головними підозрюваними поліції стали брати Царнаєви – колишні громадяни Киргизстану, які мали чеченсько-аварське походження і перед переїздом до США як біженці деякий час жили в Росії. А потім виявилися незадоволені американською політикою в Іраку, Афганістані та інших країнах Сходу.

Пізніше під час операції поліції та спецслужб у Бостоні Тамерлан Царнаєв загинув, а молодшого брата Джохара затримали. Адвокати Царнаєва вели переговори зі звинуваченням про досудову угоду та можливістю визнання Джохаром своєї провини в обмін на довічний вирок без права дострокового звільнення. Але суд відбувся, і присяжні засудили його до страти.

Три удари по Парижу під час футболу

Щодо столиці Олімпіади-2024, то раніше Париж вже переживав кілька гучних терактів, у тому числі 13 листопада 2015 року, коли у столиці Франції відбулася серія нападів терористів-смертників, один із яких знаходився поблизу стадіону "Стад-де-Франс". У цей час на головній арені країни саме йшов товариський матч між футбольними збірними Франції та Німеччини.

Терористичні акти, організовані радикальними ісламістами з угруповання "Ісламська держава" відбулися майже одночасно в кількох місцях: вибухи смертників біля стадіону в Сен-Дені, розстріл відвідувачів кількох ресторанів, а також розстріл глядачів концерту гурту Eagles of Death Metal у залі "Батаклан", на який припала більшість жертв зі 130 загиблих.

На щастя, терористам не вдалося проникнути на арену, куди прийшли десятки тисяч уболівальників, і троє смертників підірвали себе біля стадіону. Вибух у барі біля "Стад-де-Франс" забрав життя чотирьох людей. Президента Франції Франсуа Олланда терміново евакуювали з арени. А вболівальники з метою безпеки не могли одразу залишити стадіон і деякий час перебували на полі.

Крім 130 загиблих, ще понад 350 отримали поранення. Налякані такими дахами подіями, через загрозу терористичної атаки скасували товариські матчі між збірними Бельгії та Іспанії у Брюсселі та Німеччині та Нідерландів у Ганновері.

А за два роки, у вересні 2017-го, терористи планували вибух на футбольному матчі в Парижі між місцевим ПСЖ та "Бордо". Але за кілька годин до гри правоохоронці виявили саморобну бомбу. Пристрій, що складався з чотирьох газових балонів, политих бензином, виявили в магазині 16-го округу біля стадіону.

Розстріл уболівальників у Бельгії-2023

16 жовтня 2023 року перед відбірковим матчем Євро-2024 між збірними Бельгії та Швеції Брюссель сколихнули страшні вбивства, а жертвами терориста ІДІЛ стали два скандинавські фанати. У результаті поєдинок на арені "Король Бодуен" було зупинено після першого тайму, а шведські вболівальники з метою безпеки просиділи на трибунах понад п'ять годин.

Все почалося приблизно за півтори години до матчу, коли терорист "Ісламської держави" (ІДІЛ) відкрив стрілянину по людях, одягнених у футболки скандинавської збірної. Трагедія сталася за п'ять кілометрів від стадіону "Король Бодуен", де проходила гра.

Злочинець у помаранчевій куртці приїхав на скутері і спочатку вистрілив у автомобіль таксі, в якому перебували двоє людей, включаючи водія. А потім нападник погнався за людьми, які намагалися сховатись у сусідній будівлі, і там розстріляв ще одну жертву. Шведські вболівальники, які оглядали пам'ятки та відпочивали перед матчем, загинули на місці. Таксист було поранено, але він вижив.

Пізніше в мережі з'явилося звернення злочинця, який заявив, що є членом ІДІЛ і хотів "помститися за мусульман, убитих Ізраїлем за підтримки Європи". А терористом виявився 45-річний уродженець Тунісу Абдесалем, який приїхав до Брюсселя у статусі біженця у листопаді 2019-го. Але через рік йому відмовили у наданні притулку, і майбутній вбивця зник із радарів.

За інформацією місцевих ЗМІ, терориста було поранено в тулубі після перестрілки з поліцією біля будівлі, де проживав Абдесалем. Ще живого, його відвезли машиною швидкої допомоги до лікарні, дорогою двічі реанімували, проте він таки помер, що підтвердили у федеральній прокуратурі.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що силові структури Франції готуються до теракту на паризькій Олімпіаді : хто планує криваві розбирання на Іграх і що робить керівництво країни.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом