19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Сейм Польщі почав розглядати законопроєкт про допомогу українцям
Сейм Польщі почав розглядати законопроєкт про допомогу українцям

Сейм Польщі почав розглядати законопроєкт про допомогу українцям

Нижня палата польського парламенту допустила до розгляду у комісії адміністрації і внутрішніх справ урядовий законопроєкт про допомогу українцям.

Сейм Польщі більшістю голосів у середу проголосував проти пропозиції націоналістичної “Конфедерації” відкинути законопроєкт в першому читанні, передає кореспондент Укрінформу.

За пропозицію “Конфедерації ” проголосували лише 22 депутати, 401 виступив проти, ніхто не утримався.

Уряд Польщі ухвалив законопроєкт про допомогу воєнним біженцям з України на засіданні 30 квітня.

За пропозиціями польського уряду соціальна допомога за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і “добрий старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям у випадку, якщо дитина ходить до польської школи.

В уряді пояснюють таке нововведення тим, що Польща є єдиною країною, де діє гібридна система освіти для українських дітей (близько 200 тис. українських дітей навчається у польських школах, а інша частина перебуває в українській дистанційній системі освіти). У Польщі віддавна нарікають, що вони не можуть перевірити, яким чином ці діти навчаються, а тому запровадження такої вимоги розглядається як вирівнювання шансів усіх дітей на отримання базової освіти. В уряді РП вважають, що завдяки цьому положенню в польських школах з нового навчального року додасться 80 тис. українських дітей.

Іншим важливим нововведення у законопроєкті про допомогу українцям є можливість зміни статусу перебування українців у Польщі: з нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування до трьох років. Для цього треба буде актуалізувати свої дані у базі PESEL UKR (польська ідентифікаційна система, UKR – призначена для українців), подати відповідне прохання в електронному вигляді до воєводи за місцем проживання, а також відповідати вимозі наявності PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

Водночас цей закон запроваджує нове правило підтвердження особи громадянина України, що претендує на отримання номера PESEL в Польщі. Зокрема, єдиним способом підтвердження особи вважатиметься пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

Законопроєкт передбачає також скасування одноразової соціальної допомоги в Польщі для українського воєнного біженця в розмірі 300 злотих (75 дол.), а також скасування грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування воєнним біженцям з України.

Урядовий законопроєкт має ще бути затверджений в обох палатах польського парламенту і підписаний президентом. Він має набути чинності до 1 липня цього року.

Станом на сьогодні у Польщі продовжили до 30 червня дію попередньої версії закону, дія якого завершилася 4 березня.

Як повідомлялося, Рада ЄС своїм рішенням продовжила тимчасовий захист для переміщених осіб з України до 4 березня 2025 року.

У Польщі на сьогодні перебуває близько мільйона українських біженців.

Теги по теме
Украина Польща помощь
Источник материала
Поделиться сюжетом