20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Словацький президент пропонує нове місце для "мирних переговорів"
Словацький президент пропонує нове місце для "мирних переговорів"

Словацький президент пропонує нове місце для "мирних переговорів"

Пеллегріні нещодавноздобув крісло глави Словаччини. У День пам'яті та перемоги над нацизмом 8 травня під час промови він запропонував організувати мирні переговори для стабілізації ситуації в Україні, – про це інформує 24 Канал з посиланням на виступ президента.

Братислава "націлилась на мир"

Політик, чиї погляди критики часто називають проросійськими, наголосив: багато людей звикло до думки, що мир – це константа. Однак, за його словами, з "війною в Україні" зброя почала дзвеніти не лише в Європі, а й по інших кутках світу.

Повинен сказати, що 79 років без війни призвели до певної девальвації самого поняття "миру". Часто ми вже сприймаємо його як належне. Щось, що є назавжди й ніколи не зміниться. На жаль, у цей час ми бачимо, що це не так.

У своєму зверненні з нагоди 79 річниці закінчення Другої світової війни Пеллегріні жодного разу не сказав, що саме Росія 24 лютого 2022 року розв'язала неспровоковану загарбницьку війну проти нашої держави. Вживаючи формулювання "війна в Україні", він фактично поклав відповідальність за все на Київ.

Як зазначив президент Словаччини, нібито тривожним сигналом є те, що "дипломатія стає жорсткішою у своїй лексиці", а на Заході розпочинаються розмови про можливе введення військ в нашу державу. Пеллегріні не підтримує відповідні кроки та риторику.

Я хочу чітко закликати, щоб ми якомога швидше замінили дзвін зброї на мирні переговори. Поки не стало занадто пізно і вся ситуація не вийшла з-під контролю. Говорім про перемир'я, про мирні сценарії. Активізуймо дипломатію і сприймаймо зброю як останній крайній захід.

Словацький лідер згадав про майбутній мирний саміт у Швейцарії та висловив сподівання, що це буде не останній такий захід. У цій частині промови він якраз-таки акцентував, що Братислава, столиця його країни, може стати майданчиком для перемовин.

Ми також готові запропонувати на дипломатичному рівні Братиславу, яка вже має досвід подібного саміту. Я вірю, що наше покоління впорається із завданням встановлення миру та спокою на території Східної Європи.

Теги по теме
война Европа
Источник материала
Поделиться сюжетом