19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ціни на нафту розвернулися: що відбувається на ринку та в чому причина
Ціни на нафту розвернулися: що відбувається на ринку та в чому причина

Ціни на нафту розвернулися: що відбувається на ринку та в чому причина

Вартість нафти впала на міжнародних біржах. Це може пояснюватися зростанням запасів нафти та палива в США, що є показником слабкого попиту, а також рішеннями, які можуть бути прийняті клубом країн ОПЕК+.

Як повідомляє Reuters, після попереднього зростання раніше вранці 8 травня нафта марки Brent подешевшала на 57 центів (0,69%), до $82,59 за барель. Тим часом котирування американської нафти WTI на ф'ючерсних майданчиках знизилися на 53 центи (0,68%), до $77,85 за барель.

Минулого тижня ці сорти нафти теж трохи впали на тлі ознак послаблення дефіциту поставок та зниження світового попиту на нафту. Як вважають в Американському інституті нафти (API), це пов'язано з тим, що минулого тижня запаси нафти-сирцю в США зросли на 509 тис. барелів. Запаси бензину та дистилятного палива теж зросли.

"Дані API були помірно "ведмежими" (вказують на падіння ринку. – Ред.) через зростання запасів сирої нафти та нафтопродуктів... Занепокоєння через слабкіший, ніж зазвичай, попит на бензин у США і таке зростання запасів надали тиск на швидке зростання запасів бензину RBOB", – йдеться у аналітичному звіті компанії ING.

Втім, аналітики очікують, що минулого тижня запаси нафти-сирцю в США скоротяться приблизно на 1,1 млн. барелів. Офіційні дані будуть оголошені пізніше.

З іншого боку, на ринки чинить тиск очікування скорочення постачання з боку Організації країн-експортерів нафти та її союзників (ОПЕК+). Засідання нафтового картелю відбудеться 1 червня.

"Очікується, що після другого кварталу цього року країни-члени продовжать додаткові добровільні скорочення постачання", – пишуть в ING.

Варто зазначити, що відносна стабілізація ситуації на Близькому Сході після обміну ударами між Ізраїлем та Іраном також сприяла падінню котирувань на нафту. Це пояснюється, що чим безпечнішим в основному регіоні видобутку сировини, тим нижча вартість націнки за транспортування.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, колективне обмеження ціни на російську нафту країнами Заходу виявилося неефективним заходом стримування поповнення бюджету Росії. В результаті це призвело до поповнення "тіньового" флоту РФ.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом