20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Туск доручив підготувати звіт про вплив спецслужб Росії та Білорусі на польську владу
Туск доручив підготувати звіт про вплив спецслужб Росії та Білорусі на польську владу

Туск доручив підготувати звіт про вплив спецслужб Росії та Білорусі на польську владу

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск доручив підготувати звіт про вплив спецслужб Росії та Білорусі на польську владу у попередні роки.

Про це він заявив у Варшаві після засідання колегії спецслужб із обговорення впливу Росії й Білорусі на польську владу за останні роки, передає Укрінформ з посиланням на PAP.

“Справа серйозна, вона стосується не лише судді Шмідта, але й впливу і дій білоруської та російської розвідок в Польщі”, - підкреслив Туск.

Він зазначив, що розслідування деяких таких справ, що могли стосуватися активності і впливу розвідок РФ і РБ на польський апарат влади в минулі роки, було припинено.

За його словами, колегія з питань спецслужб у п’ятницю зустрінеться знову.

Прем’єр Польщі доручив підготувати рекомендації щодо змін у функціонуванні комісії Сейму з розслідування російських впливів у Польщі, щоб її роботу булу відновлено у новому форматі. Він додав, що це - нагальна справа, беручи до уваги ситуацію на фронті і на кордоні Польщі з Білоруссю.

Туск також звернувся до міністра юстиції Польщі Адама Боднара, аби у співпраці з дисциплінарним, а якщо буде потрібно, то і з Верховним судом, негайно позбавити імунітету суддю Томаша Шмідта. Він пояснив, що формально суддя-утікач усе ще є суддею і для продовження слідчих дій у його справі треба його позбавити імунітету. За словами Туска, дії судді Шмідта носять ознаки державної зради, тому необхідними є негайні дії.

Як повідомлялося, Національна прокуратура Польщі розпочала слідство щодо судді воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаша Шмідта, який попросив політичного притулку у Білорусі, за статтею про роботу на іноземну розвідку. Своє рішення про втечу до Білорусі суддя пояснив, зокрема, незгодою щодо курсу Варшави у політиці по відношенню до Білорусі й Росії.

Польські ЗМІ інформували, що цей суддя є фігурантом гучної справи щодо тиску на суддів з боку колишнього міністра юстиції Збігнєва Зьобро в уряді Матеуша Моравецького. В 2022 році цей суддя розповів кільком польським опозиційним ЗМІ про коло близьких до влади суддів, які збирали компромат на нібито нелояльних до тогочасної влади своїх колег. Тоді він пояснював своє зізнання тим, що не хоче бути використаний владою.

У вівторок польські спецслужби виявили прослуховуючі пристрої у приміщенні, де у вівторок мало відбутися виїзне засідання уряду Польщі у місті Катовіце на півдні країни.

Теги по теме
Россия Беларусь Польща
Источник материала
Поделиться сюжетом