19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У РФ створюють аналог картонного дрона Corvo з Австралії: чим він небезпечний для України
У РФ створюють аналог картонного дрона Corvo з Австралії: чим він небезпечний для України

У РФ створюють аналог картонного дрона Corvo з Австралії: чим він небезпечний для України

Картонні дрони Corvo можуть долати до 120 кілометрів, залишаючись невидимими для систем ППО. ЗСУ використовували такі апарати для ударів по військових об'єктах РФ у тилу.

У Російській Федерації показали заготовку безпілотного літального апарату "Ковровец-01" з картону, створену в результаті зворотного проектування австралійського дрона Corvo PPDS. Відповідне фото опублікував російський Telegram-канал "Беспилотники (дрони, БПЛА, UAV)".

Порівняно з австралійським дроном, російський аналог максимально спрощений. Повідомляється, що заготовку створили співробітники науково-виробничого центру цивільних безпілотних авіаційних систем і роботехнічних комплексів НВЦ БАСиРТК". Заявлена вартість планера — приблизно 1000 рублів (близько 11 доларів).

У РФ створюють картонний дрон
Фото: Telegram

Знімок прокоментував експерт із дронів з аналітичного центру CNA Семюел Бендетт на своїй сторінці в соціальній мережі X.

"Судячи з усього, російські зусилля спрямовані на "реверс-інжиніринг" австралійського дрона Corvo, зробленого з картону, щоб знизити вартість кожного корпусу дрона до менш ніж 1000 рублів", — написав аналітик.

Чим небезпечні картонні дрони Corvo

У березні минулого року австралійське видання 7News повідомило, що українські військові використовують у війні проти РФ безпілотники Corvo PPDS, які виробляє компанія SYPAQ. Журналісти зазначили, що SYPAQ щомісяця відправляє в Україну щонайменше 100 БПЛА Corvo з плоскими крилами, що робляться з картону та гумових стрічок. За інформацією компанії ці дрони є одноразовими і можуть долати відстань до 120 кілометрів.

БПЛА Corvo

У серпні того ж року портал The Telegraph опублікував матеріал, у якому йдеться про те, що картонні Corvo PPDS могли бути причетними до атаки на шість військових об'єктів на території Росії, включно з військовою авіабазою в Пскові. У виданні припустили, що БПЛА Corvo невидимі для систем протиповітряної оборони, оскільки радари ППО реагують на картон або пінопласт дещо інакше, ніж на металеві предмети. Система ППО може "бачити" в небі якийсь об'єкт, але не може ідентифікувати саме дрон супротивника, сприймаючи його, наприклад, за птаха.

SYPAQ розробляє картонні дрони Corvo

Пізніше з'явилася інформація про те, що в Україні також виробляють БПЛА з картону. Так, у вересні українське видання "Цензор.НЕТ" також повідомило з посиланням на свої джерела, що картонні безпілотники, які атакували авіабазу "Халіно" і дивізіон зенітно-ракетної системи С-300 під Курськом, не мають стосунку до австралійської компанії SYPAQ, а створені в Україні за підтримки Служби безпеки країни (СБУ).

Источник материала
Поделиться сюжетом