19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні брак рефрижераторів для тіл загиблих під час війни
В Україні брак рефрижераторів для тіл загиблих під час війни

В Україні брак рефрижераторів для тіл загиблих під час війни

Однією із ключових проблем зберігання в Україні тіл загиблих є недостатня кількість спеціальних рефрижераторів, в яких вони зберігалися б у належних умовах. Про це  в інтерв’ю «Главкому» розповів Артур Добросердов, уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Він пояснив, що тіла зберігаються в установах судово-медичних бюро, ці установи стаціонарні і мають відповідні морги. Також є додаткові рефрижератори на базі автомобілів або рефрижератори вагонного, контейнерного типу. Однією із ключових проблем зберігання тіл (останків) осіб, за словами уповноваженого, є недостатня кількість спеціальних рефрижераторів, в яких вони зберігаються у належних умовах. «Проте не можу сказати, що їх критично не вистачає. Якщо така проблема десь і виникає, вона швидко вирішується. У нас є можливості в належних умовах зберігати в тому числі й тіла окупантів, які готуємо на обмін», – зауважив Добросердов.

Він розповів, що зараз відбувається реформа у Міністерстві охорони здоров'я та обласні бюро судово-медичних експертиз виходять з підпорядкування органів обласних рад і переходять до складу підрозділів Міністерства охорони здоров'я. «У широкому розумінні це має допомо«гти належній координації діяльності бюро судово-медичних експертиз, а відповідно підвищить ще більшу взаємодію між нами і ними, а також об’єднає наші спільні зусилля з питань розшуку осіб, зниклих безвісти та ідентифікації тіл загиблих», – пояснив Добросердов.

Він порадив усім, хто розшукує зниклу близьку людину, звертатися на  гарячу лінію за коротким номером 16-98, де оператор надасть рекомендації та чіткий алгоритм подальших дій. Окрім телефону є ще електронна пошта, можна в електронному листі викласти всі обставини зникнення людини. «За отриманою інформацією ми зможемо розпочати і кримінальне провадження, і розшук особи, зниклої безвісти. І нам надходять такі повідомлення. Але насамперед люди з окупації звертаються не до нас, а до Нацполіції», – зазначив Добросердов.   

За його словами, Україна проводить регулярні обміни тілами загиблих з російською стороною. «Хіба минулого року перерва у шість місяців була з такими обмінами. Сторони в цьому питанні дотримуються домовленостей щодо обміну», – зауважив Добросердов.

Він розповів, що здебільшого відбувається обмін «тіло на тіло», але,  з урахуванням ситуації на фронті, можуть бути інші правила. «Якщо є можливість всіх наших на всіх їхніх поміняти, ми поміняємо, так само може бути і навпаки», – пояснив Добросердов.

До слова, Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) підтвердила, що з початку грудня 2023 року російські військові стратили щонайменше 15 українських бійців, які намагалися здатися в полон. Також російські загарбники  ймовірно, стратили ще шістьох військових ЗСУ, які здавалися в полон або вже здалися. Про це йдеться у звіті організації. 

Источник материала
Поделиться сюжетом