20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Відкликання вакцини AstraZeneca: в Україні не виявили побічних реакцій, — МОЗ
Відкликання вакцини AstraZeneca: в Україні не виявили побічних реакцій, — МОЗ

Відкликання вакцини AstraZeneca: в Україні не виявили побічних реакцій, — МОЗ

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін нагадав, що в інструкціях до вакцини прописані потенційні анафілактичні реакції у пацієнтів.

В Україні наразі не зареєстровано несприятливих випадків після щеплення від COVID-19 вакциною AstraZeneca. Про це в ефірі телемарафону заявив заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Ми розуміємо, що навіть в інструкції до застосування вакцин з достатньо невеликим рівнем імовірності 1 на мільйон, 1 на 10 мільйонів можуть застосовуватися або фіксуються важкі анафілактичні реакції у тих чи інших пацієнтів. Цей відсоток є вкрай низьким і для застосування вакцини він є припустимим. Саме для цього на кожному пункті вакцинації облаштовується спеціальна аптечка. Фахівці проходять навчання з надання домедичної допомоги. Але в Україні таких випадків не було зареєстровано", — запевнив Кузін.

Він зазначив, що наразі 80% людей, які помирають від грипу або від коронавірусної інфекції — це люди, які не вакцинувалися.

"Це насправді дуже високі цифри. Якщо ми подивимося сумарно за підсумками епідемічного сезону, то в Україні захворіло трішки більше 4,5 млн людей. Якщо подивитися виключно на ковід, то це трішки більше 150 тисяч. Смертельних випадків ми зареєстрували близько 1100. Із них у переважній більшості — це смертельні випадки від саме ковіду, тому що ковід охоплює менше верстви населення, але вражає все ж таки більшу кількість людей", — розказав Кузін.

За даними Національної служби здоров'я, в Україні хоча б однією дозою AstraZeneca імунізовано понад 868 тисяч людей.

Нагадаємо, 8 травня англо-шведський виробник AstraZeneca повідомив, що відкликає свою вакцину проти Covid-19, посилаючись на відсутність попиту.

30 квітня Фокус писав, що фармацевтичний гігант у суді вперше визнав, що AstraZeneca може викликати рідкісний і небезпечний побічний ефект – тромбоз із синдромом тромбоцитопенії.

Теги по теме
Коронавирус
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны