19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Врятували від чорних археологів: у Перу знайшли артефакти культури Чанкай
Врятували від чорних археологів: у Перу знайшли артефакти культури Чанкай

Врятували від чорних археологів: у Перу знайшли артефакти культури Чанкай

Завдяки повідомленню місцевих жителів в одному з регіонів Перу археологи виявили артефакти часів культури Чанкай, яка виникла на руїнах цивілізації Уарі.

Археологи нещодавно зробили важливе відкриття в районі Чанкай у Лімі, Перу. Це відкриття стало відомим після того, як місцеві жителі повідомили про незаконні розкопки, що відбуваються в цьому районі, пише HeritageDaily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Незаконні розкопки є значною проблемою в Перу, адже щороку з країни вивозять близько 20 000 археологічних знахідок. Це не лише позбавляє Перу її багатої культурної спадщини, але й становить серйозну загрозу для збереження цих стародавніх пам'яток.

Реагуючи на ці повідомлення, чиновники муніципалітету Чанкай і Міністерства культури провели спільну перевірку. В результаті археологи виявили на археологічній ділянці Лаурі десять керамічних посудин, які датуються доіспанським періодом чанкайської культури.

Культура Чанкай виникла після занепаду цивілізації Уарі близько 1000 року нашої ери на центральному узбережжі Перу. З часом частини території чанкайців поглинули інші цивілізації, такі як чиму, а пізніше — інки.

Серед віднайдених артефактів — керамічні глечики, горщики та тарілки, які народ чиму виготовляв за допомогою ліпних форм. Ці посудини розписані у стилі "чорним по білому" — техніці, коли темні кольори наносяться на біле тло на шорсткій поверхні.

На жаль, багато з цих артефактів з часом зазнали пошкоджень через вплив суворих природних умов або грубе поводження під час розкопок. Як наслідок, вони помітно зіпсовані, а деякі експонати навіть фрагментовані. Щоб забезпечити їхнє збереження, знахідки передали до штаб-квартири інституту для подальшого догляду та вивчення.

Важливо Зв'язувалися з богами через тріснуте дзеркало: що приховують надписи мая

У майбутньому дослідники сподіваються дізнатися більше про культуру Чанкай та її взаємодію з сусідніми цивілізаціями. Вивчаючи ці артефакти, вони зможуть краще зрозуміти історію регіону та її вплив на сучасне Перу.

Раніше Фокус писав про неочікувані результати досліджень зубної емалі стародавніх марроканців. Вчені виявили, що у них були цікаві харчові звички, які відрізняються від поширених уявлень.

Також ми писали про частину колони Юпітера, яку археологи знайшли в Німеччині. У місті Штутгарт дослідники розкопали статую, що зображає римське божество.

Источник материала
Поделиться сюжетом