19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Засилля китайських камер у Європі: чи може Пекін стежити за ЄС, — розслідування
Засилля китайських камер у Європі: чи може Пекін стежити за ЄС, — розслідування

Засилля китайських камер у Європі: чи може Пекін стежити за ЄС, — розслідування

За інформацією Радіо свобода, в Україні встановлено сотні тисяч камер китайського виробництва від компаній Dahua та Hikvision.

Використання камер китайського виробництва зростає у країнах, які є членами ЄС та НАТО або прагнуть до них приєднатися. У деяких державах ЄС відеокамери китайського виробництва встановлюють у військових частинах та на інших секретних об'єктах. Про це йдеться у розслідуванні Радіо Свобода.

Уряди європейських держав, які переймаються бюджетом, все частіше звертаються до доступних і субсидованих державою китайських компаній.

Наявні дані та матеріали Радіо Свобода показують, що дві частково державні китайські компанії Dahua та Hikvision — одні з провідних постачальників систем замкнутого телебачення та відеоспостереження у світі. Зокрема, вони домінують на ринку в Угорщині, Сербії, Румунії, Молдові, Україні, Боснії та Герцеговині, Косово, Болгарії та Грузії.

Важливо Китай підтримає мирні переговори щодо України, якщо за висловляться і Київ, і Москва

Розслідування журналістів Радіо Свобода вказують на те, що попри посилення перевірки у західних столицях щодо надмірної залежності від китайських технологій у критичній інфраструктурі, камери Dahua та Hikvision використовують і на безпекових та секретних об’єктах. Зокрема, на військових базах у Румунії та у штабі спеціальної поліції в Угорщині.

Це, на думку експертів, створює небезпеку хакерської атаки на ці об'єкти.

"У той час, коли такі країни, як Сполучені Штати, Великобританія та Австралія, внесли ці дві фірми у чорний список, у Європі такої заборони не існує", — йдеться у матеріалі.

До прикладу, згідно з даними пошукової системи підключених до Інтернету пристроїв Shodan, в Угорщині працює 3 567 пристроїв Dahua і 18 166 Hikvision. Сербія за останні роки встановила понад 1 000 камер спостереження з функціями розпізнавання облич, виготовлених китайською компанією Huawei. А практично 80% камер, встановлених у Грузії, походять від компаній Hikvision і Dahua.

Скільки китайських камер встановлено в Україні

Галузева база даних ImportGenius, яка поділилася інформацією з Радіо Свобода, стверджує, що в Україні встановлено сотні тисяч камер Dahua та Hikvision. Зокрема, українська компанія "Торговий дім систем нагляду" – найбільший покупець камер та іншого обладнання Dahua. Згідно з даними, українська компанія придбала понад 1 мільйон пристроїв відеонагляду, включно з камерами спостереження, тепловізорами, домофонами та іншим обладнанням з камерами. з 2016 по 2023 рік.

Дані ImportGenius також показують, що група українських компаній, які напряму співпрацюють з Hikvision, імпортувала схожу кількість пристроїв відеонагляду за той самий період.

До речі, у січні 2024 року Служба безпеки України заявила, що російська розвідка зламала дві камери спостереження у Києві саме напередодні ракетного удару РФ, який забрав життя щонайменше трьох людей.

Представник українських правоохоронних органів, який через чутливість теми побажав залишитися анонімним, розповів Радіо Свобода, що одну з цих камер виготовила компанія Hikvision і її встановили у столиці у 2016 році.

Нагадаємо, 29 квітня стало відомо, що Huawei за крок від створення повністю китайських смартфонів.

7 травня Офіс генерального прокурора України повідомив, що майже половина з північнокорейських ракет, випущених Росією по містах України, не досягла мети.

Теги по теме
Евросоюз расследование экспорт
Источник материала
Поделиться сюжетом